Najbolji strelci sezone: Braća Stojačić ponovo u centru pažnje, Majstorovićevo vreme nije prošlo!

0
strahinja stojačić-fiba 3x3-ub 3x3
Strahinja Stojačić (FOTO: FIBA3x3)

Godina ma za nama donelo je mnogo uzbuđenja i novina u 3×3 svetu, a nakon završetka FIBA 3×3 World Tour 2022, već su počeli da se „kuju“ planovi za 2023. godinu.

Do tada – hajde da se osvrnemo na neke zanimljive podatke.

Najbolji strelci sezone

Bilo je mnogo fenomenalnih napadčakih partija brojnih basketaša, ali kao po običaju – u ovoj kategoriji najčešće dominiraju srpski basketaši.

  1. Strahinja Stojačić (UB; 263 poena)

Prvoplasirani igrač na FIBA rang listi bio je i najbolji strelac, pošto je u istom broju odigranih utakmica uipsao čak 42 poena više od svog saigrača Dejana Majstorovića. Bio je Stojačić ove sezone praktično nepogrešiv, pa je s razlogom proglašen i MVP-jem finalnog turnira.

  1. Dejan Majstorović (UB, 222 poena)

Sasvim očekivano, na ovoj listi je i Dejan Majstorović, basketaš Uba, od kojeg smo već navikli da „cepa mrežice“. Ono što je radio u ekipi Novog Sada – nastavio je i u svom novom timu – Ubu, pa je tako „The Maestro“ imao 32% prilikom šuta za dva poena, a glavna poruka za njegove rivale je – nemojte ga faulirati, jer je prilikom izvođenja slobodnih bacanja praktično nepogrešiv, što dokazuju i ovih 93% uspešnosti sa linije „penala“. Njegov najbolji učinak bio je u Manili, kada je imao 33 poena, MVP titulu, kao i osvojen turnir.

„The Maestro“ je tu, njegovo vreme nije prošlo!

dejan majstorović-ub3x3-basket3x3-fiba3x3
Dejan Majstorović (FOTO: FIBA3x3)
  1. Marko Branković (UB, 206 poena)

O dominaciji Uba ove sezone dovoljno govori i to što se na trećem mestu ove liste našao Marko Branković. Levoruki basketaš je definitivno kec iz rukava kada Majstoroviću i Stojačiću ne ide u napadu. Imao je 39% prilikom šuta za dva poena, što je i najveći procenat za nekoga ko je šutirao više od 40 dvojki. U Abu Dabiju je poneo i MVP titulu, pa ako Majstorovićevo vreme nije prošlo, za Brankovića možemo reći da njegovo vreme tek dolazi.

marko branković-fiba 3x3-ub 3x3
Marko Branković (FOTO: FIBA 3×3)
  1. Stefan Stojačić (Vienna, 202 poena)

Još jedno dobro poznato ime, kako u Srbiji, tako i širom sveta – Stefan Stojačić. Svi smo mislili da se definitivno povukao, da će se posvetiti trenerskom poslu, ali u ekii Vienna je bilo mesta za njega kao igrača, pa smo videli, može se reći, sjajnu sezonu za „Mr Robot“. Svi se dobro sećamo neverovatne forme na turniru u Parizu, kada je postigao 50 poena, poneo titulu MVP, a Vienna vodio do prve titule na Mastersu. Osim toga, postigao je 49 poena u Abu Dabiju, a Vienna je za dlaku ostala bez titule.

Definitivno – njegov povratak na teren je obradovao sve ljubitelje ove igre!

stefan stojačić-strahinja stojačić-ub-vienna-fiba 3x3
Stefan Stojačić (FOTO: FIBA 3×3)
  1. Tibo Vervort (Antverpen, 195 poena)

U redu, vreme je i da se neko drugo ime nađe na ovoj listi, a da ne dolazi iz Srbije. U 2021. godini Vervorta smo smatrali novajlijom, ali sada je pokazao da obiljno možemo računati na njega. Posebno se istakao u Debrecinu kada je postigao 29 poena i bio MVP, a verujemo da će njegova treća sezona biti još uspešnija.

Lista je tu, a ko je na vas ostavio najjači utisak protekle sezone?