Legendarni Mahorn: Dušan Bulut je isti kao Dražen Petrović!

0
dušan domović bulut
(FOTO: Dušan Jocić)

Bio je član čuvene generacije Detroit Pistonsa koja je obeležila čitavu jednu epohu NBA lige i koja je zbog izuzetno agresivne i grube igre nazvana – Bed bojsi (loši momci).

Rik Mahorn je zajedno sa Ajzeom Tomasom, Džoom Dumarsom, Denisom Rodmanom, Bilom Lembirom i ostalima osvojio šampionski prsten NBA lige 1989. godine, a po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu.

Zanimljivo je da je jedini čovek u Americi koji uz titulu prvaka NBA lige ima i titule u ženskoj NBA kao asistent u stručnom štabu, ali i kao trener u BIG 3 ligi, izuzetno popularnom američkom takmičenju u basketu 3×3.

Mahorn je ove godine trener ekipe Elijensa, u kojoj je kapiten legendarni srpski basketaš Dušan Domović Bulut. Elijensi su apsolutni hit u BIG 3 ligi ove sezone, jer su posle četiri uvodna kola na deobi prvog mesta sa tri pobede i samo jednim porazom, a Mahorn ne krije da je oduševljen igrama Dušana Domovića Buluta.

dušan domović bulut-rešrezentacija srbije-olimpijske igre
Dušan Bulut (FOTO: FIBA3x3)

– Dušan radi sjajan posao kao lider. Na izvanredan način vodi ovaj tim na terenu i zaista mi je veliko zadovoljstvo da treniram njega ali i ostale momke u ekipi, jer silno žele da pobede u svakoj utakmici – počeo je priču Mahorn.

Za Domović Buluta kaže da je čuo mnogo pre nego što je on došao u Ameriku:

– Kada je poznati hip-hop muzičar i glumac Ajs Kjub osnovao BIG 3 ligu, osim igrača koji su nam u Americi bili na oku, pitali smo se ko bi još mogao da odgovori visokim zahtevima ovog takmičara. Verujte mi Dušan je dugo bio na mojoj listi, ali postojala su određena ograničenja pošto je igrao na takmičenjima pod okriljem FIBA pa se kalendar poklapao. Gledao sam ga prošle godine, sad ga treniram i to je izvanredno iskustvo.

Kao najveći kvalitet u igri Domović Buluta Mahorn kaže:

– Pa, to što ne priča mnogo. Šalim se, naravno – nasmejao se Mahorn i potom nastavio:

– On je rođeni lider. To je njegov najveći kvalitet, kao i razumevanje toga koliko su rad i naporan trening važni. Znate, imao sam zadovoljstvo da igram sa momcima kao što su Dino Rađa i Dražen Petrović i oni su bili izuzetno vredni, veoma posvećeni košarci. Želeli su da uvek budu bolji, pogotovo protiv NBA igrača. Dušan je kao oni, njegov karakter mu nikada ne dozvoljava da odustane i uvek želi da pobedi. To jednostavno morate da imati u sebi ukoliko želite da uspete u sportu.

Mahorn je naveo da ga Domović Bulut u značajnoj meri podseća na Dražena Petrovića:

– Dražen je nenormalno mnogo trenirao. Radio je individualno pre treninga sa ekipom, a znao je da trenira i neposredno posle utakmica. Bio je stalno fokusiran na to kako bi bio bolji. Dušan je isti takav. Čak i u ovim godinama, a ima 36, želi i dalje da se usavršava i napreduje i to je fantastično.