Ženska 3×3 reprezentacija dobila protivnike u kvalifikacijama za EP

0
(FOTO: KSS)

FIBA 3×3 je objavila žreb grupa za predstojeće najveće i najmasovnije 3×3 kontinentalno takmičenje – FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo u ženskoj i muškoj kategoriji.

Domaćin završnog turnira biće austrijski Grac u periodu od 9. do 11. septembra, a automatski plasman na Evropsko prvenstvo u ženskoj kategoriji obezbedile su reprezentacije Austrije (domaćin), Španije (prošlogodišnji pobednik), Nemačke i Francuske (na osnovu FIBA 3×3 rang liste Federacija), dok su u muškoj konkurenciji sigurni učesnici Austrija (domaćin), Srbija (branilac titule), Litvanija, Letonija, Belgija i Holandija (sve četiri ekipe na osnovu FIBA 3×3 rang liste).

Dakle, u ženskoj konkurenciji kroz kvalifikacije dobiće se još osam učesnika, dok će u muškoj još šest ekipa kroz kvalifikacije obezbediti plasman na Evropsko prvenstvo.

kss-3x3 ženska reprezentacija
(FOTO: KSS)

Kvalifikacije u obe kategorija biće održane u tri evropska grada (Tel Aviv, Konstanca i Limasol) prvog vikenda juna (3. do 5. jun 2022. godine). Ženska 3×3 reprezentacija Srbije će pokušati da se plasira na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacioni turnir koji će biti održan u Tel Avivu 3. i 4. juna. Reprezentacija Srbije će za protivnike imati reprezentacije Hrvatske, Ukrajine i Slovačke u okviru grupe D.

U ostalim grupama kvalifikacionog turnira u Izraelu nalaze se sledeće ekipe: grupa A – Holandija, Grčka i Portugalija, grupa B – Litvanija, Švajcarska i Švedska, grupa C – Izrael i Slovenija.

Po dve najbolje plasirane ekipe iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale, dok će ekipe koje budu pobednici polufinalnih mečeva biti direktni putnici na FIBA 3×3 Evropsko prvenstvo, a poraženi u polufinalu će se u direktnom duelu boriti za još jednu sigurnu “kartu” za finalni turnir u Gracu.

Takođe, i bolja četvrtoplasirana ekipa sa ženskih kvalifikacionih turira u Konstanti i Tel Avivu (kada se uporedi učinak četvrtoplasiranih ekipa na oba turnira) obezbediće plasman u Grac.

Proteklog vikenda ženska 3×3 reprezentacija i U23 3×3 reprezentacija Srbije učestovovale su na prijateljskom turniru u Beču i na 3×3 Čens turu u Brnu.

ženska reprezentacija-3x3-kss
(FOTO: KSS)

Za žensku seniorsku 3×3 reprezentaciju igrale su Tamara Rajić, Dragana Gobeljić, Snežana Čolić, Aleksandra Račić, Žaklina Janković i Katarina Zec.

Žensku U23 3×3 reprezentaciju na ova dva turnira predstavljale su Jovana Đorđević, Minela Mehović, Nina Tešić, Ivana Curaković i Tijana Jelić. Od ukupno osam timova u Brnu, seniorke Srbije zauzele su drugo mesto, dok je U23 reprezentacija završila na petom mestu.

Seniorska reprezentacija je u Beču savladala Mađarsku 16:8 i 19:16, dok su Mađarice jednom slavile 19:18. Naša ženska U23 reprezentacija je dva puta poražena od seniorki Mađarske – 21:13 i 21:14, a pobedile su Slovačku 21:13.

Seniorke Srbije su na turniru u Brnu savladale Češku 2 21:10, češku Slaviju 21:11 i Austriju 21:9, ali su u finalu poražene od Slovačke 15:14. U23 Srbija je pobedila Češku 1 sa 22:18, a izgubila je od Austrije 10:14 i od Češke 2 sa 9:14.

Naša Tamara Rajić pobedila je u takmičenju u šutu za tri poena.