LIMAN JE ŠAMPION SVETA: Konačno su uzeli titulu koju su zaslužili i mnogo ranije!

0
Foto: Fiba3x3/Liman

Basketaši Limana novi su šampioni sveta! Iako godinama u vrhu, i nakon prošlogodišnjeg finala, kada su poraženi u poslednjim sekundama, sada su konačno uzeli najvažniju titulu u sezoni.

Na putu do sveopšteg slavlja bili su bolji od Gagarina sa 21:14, a MVP priznanje završilo je u rukama kapitena Mihaila Vasića. Podsetimo, Liman je na završnom turniru igrao bez Stefana Stojačića, koji je velikim delom zaslužen za veliko slavlje ekipe.

Liman: Stefan Kojić, Aleksandar Ratkov, Nebojša Kilijan, Mihailo Vasić

Četvrtfinalni susret, Limanci su otvorili serijom od 3:0, poenima ispod koša. Na kratko, seriju srpskog tima, prekinula je Lozana šutem sa distance. Oštra igra često je prekidala susret, ali je visok nivo održan, Rampa Kojića samo je jedan od poteza za tv spice, a nakon četiri minuta igre Liman je vodio sa 8:3. Kontrolisala je srpska ekipa dešavanja na terenu i uprkos većem vođstvu, nije bilo opuštanja.  Na momente, Lozana je podsetila na agresivnu ekipu iz regularnog dela sezone, ali je Limaan probijao kroz sredinu, a siguran je bio i sa distance, te se nije postavljalo pitanje pobednika. U poslednjim minutima, Lozana je ublažila rezultat, ali nije izbegla poraz.

Sa druge strane, Kojić je i dalje sjajno proigravao  saigrače pod košem, te je nakon jedne akcije, Ratkov ubacio utrčao i atraktivno smestio loptu u koš. Do kraja, pogađao je Kilijan, koji je i postavio konačnih 21:10.

Polufinale je pak bilo znatno drugačije. Mladi Belgijanci su prižili snažan otpor, i iako je Liman imao prednost, konsatntno pretili. Međutim, od 5:1, za srpski tim, Antverp je napravio seriju 4:2, pa je duel poprimio drugu notu. Njihovu dobru igru, na trenutak je presekao Kilijan, košem sa distance,  za 9:6, potom i za 12:7,  a onda, kada je Liman lomio rivala, došlo do pauze koja je potrajala.

Ponovo je Kilijan bio precizan sa distance, 14:8, ali je zatim srpska ekipa, dozvolila Antverpu, da se vrati u igru. Prišli su Belgijanci na -1, da bi sa penala potom izjednačili, 15:15. Vasić je bio siguran pod košem, pa je Ratkov ukrao loptu i na Limanu je bilo da potroši sekunde. Na liniju za slobodna bacanja stao je Vasić, koji je bio polovičan, ali dovoljno za pobedu i finale, 17:15.

Na startu finalnog susreta, timovi su igrali pažljivo, a Liman je iskusno stekao dva poena prednosti. Takođe, bio je ovo još jedan meč u kom su Limanci igrali čvrsto u odbrani, međutim, sa 4:2 za srpski tim, ubrzo smo stigli do 5:4 za Gagarin. Limanu je nedostajala bolja realizacija šuta sa distance, ali je iz “popravnog”, siguran bio Kojić, za 7:7. Od tog trenutka, igralo se koš za košem, ali je Liman imao i više sreće, jer je konačno proradio šut sa distance. Kojić, pa Kilijan, dok sa druge strane nije bilo odgovora, 13:9. Prekinuli su Rusi seriju srpske ekipe, prišli na -1, kada je Kojić ponovo pogodio sa distance, a  zatim Vasić rampom izborio novi napad svoje ekipe, 15:12. Nova, neverovatna trojka Kojića i Liman je bio blizu titule.  Do slavlja, bile su dovoljne još dve dvojke, i Liman je novi šampion sveta! Gagarin je savladan sa 21:14.