Finale: Kojić je igrač odluke za Limance!

0
Foto: Fiba 3x3/Liman

Basketaši Limana upisali su obe pobede u grupi C, na velikom, finalnom turniru u Džedi. U prvom susretu, Limanci su bili sigurni, te su lagano savladali Gagarin sa 19:10, međutim sa ekipom Šakiai je bilo neizvesno do poslednjeg šuta, a čovek odluke bio je Stefan Kojić, 22:20.

Naredni rival Limanu biće drugoplasirana ekipa iz grupe A.

Od uvodnih sekundi, Liman je “naterao” rivala da trči, a Rusi su pod naletom novosadskog sastava, pravili greške. Za manje od minut igre, Liman je vodio sa 3:0, svojom prepoznatiljovm igrom u reketu. Sjajnu odbranu igrao je Vasić, pa Gagarin ni nakon dva i po minuta igre nije postigao poene – ali je onda usledila dvojka. Nakon četiri minuta igre, Liman je vodio sa 8:3, te je sve išlo u smeru lagane pobede srpskog tima.

Svi igrači Limana raspoloženi su ušli u duel, te je opasnost po ruski tim stizala sa svih strana. Ipak, na trenutak su Limanci stali, izgubili dve lopte i Gagarin je bio na -4. A onda je odbrana srpskog tima ponovo bila na istom, visokom novou, pa iako si Rusi pretili, trijumf je bio blizu. Dvojkom Kilijana ponovo su vratili +6, a Ratkov i Kojić su nastavili da kombinacijama u reketu prave problem rivalu. Ukradena lopta Vasića, na 25 sekundi do kraja, samo je potvrdila ubedljivu pobedu rezultatom 19:10

U prvom posedu, Šakiai je stekao prednost, koju je Liman na trenutak anulirao, ali su Litvanci bili dobro motivisani. Zakucavanje Kojića, podiglo je Limance, koji su pretežno igrali pod košem. I u ovom duelu, Liman je igrao timski, pa je konstantno lopta išla pod koš, gde su pozicionirani Ratkov i Vasić, te je srpski sastav ubrzo i stigao do preokreta, 9:6.  Na dvojku Šakiaia, odgovorio je Kilijan, te su Limanci kontrolisali dešavanja na terenu.

Novom dvojkom Kilijana, pa pogotkom Ratkova pod košem, Liman je išao ka drugoj pobedi u grupi C. Slavlje su Litvanci ipak na kratko odložili, koševima sa distance, a priliku da ugroze Liman, propustili su sa penala.

Međutim, na dva minuta do kraja, Šakiai je iskoristio “prazne” napade Limana, 16:16. Vezao je novosadski sastav dva laka koša, pa ukradenu loptu, a sa penala je siguran bio Vasić, 20:16. Bez drame nije mogao ni ovaj duel, pa je tako Šakiai prišao na -1 i imao šut za veliku pobedu. Umeto pokušaju za dva, Litvanci su se odlučili za prodor, te je bilo 20:20, kada je lopta završila u rukama Stefana Kojića, koji je postavio 22:20, za prvo mesto Limana u grupi C.