Poslednji čin u 2021. godini: Da li ste spremni za veliko finale?

0
Foto: Fiba/Jeddah

Još jedna turbulentna i uzbudljiva sezona je za nama, a sada nas očekuje i završni turnir – veliko FIBA finale u basketu 3×3, koje će se 17. i 18. decembra igrati u Džedi.

Srbiju će tamo predstavljati dve ekipe, drugoplasirani Ub i trećeplasirani Liman, kao i Maksim Kovačević, basketaš Amsterdama i Nemanja Drašković, član domaće Džede.

Interesantno, nakon višegodišnjeg uspeha, nažalost u ovom finalu neće biti Novog Sada. Tim koji je godinama bio na samom svetskom vrhu, usled igračkih promena, ali i povreda, ove sezone i nije igrao na brojnim turnirima, tako da su ostali bez učešća na završnom turniru. Kako god, podsetimo se one njihove – Sve je prolazno, samo je Novi Sad večan.

Pored pomenutih ekipa, učesnici velikog finala su i branioci titule, basketaši letonske Rige, potom belgijski Antverp, uvek neugodni Šakiai, Prinston, Lozana i ekipe koje su zablistale ove sezone, ali i iskoristile neke kikseve favorita, San Huan, Gagarin i Grac.

Ubljani će prvi na teren protiv ekipe San Huan, a nešto kasnije istog dana ih očekuje i drugi susret u grupi B, sa timom Džede. Put Saudijske Arabije, ekipa koja tek može da zablista, krenula je u trenutno najjačem sastavu, Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Miroslav Pašajlić i Marko Branković.

Podsetimo još jedno za kraj ove neverovatne sezone koju su imali, basketaši Uba osvojili su dve masters titule, a do MVP priznanja stigli su Pašajlić i Stojačić. Prethodnih godina su pokazivali potencijal, ali su sada konačno zablistali. Ostao je još samo jedan korak, a oni to mogu. Na pomenute, treba dodati i iskusnog Majstorovića i Brankovića, koji od turnira do turnira rešava najzahtevnije zadatke u ekipi.

Liman pak igra u grupi C, gde će im rivali biti Gagarin i Šakiai. Limanci će završni turnir igrati sa jednom izmenom, umesto Stefana Stojačića gledaćemo Nebojšu Kilijana, uz trio – Stefan Kojić, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić.

U subotu nas očekuju susreti nokaut faze, a Liman i Ub se mogu sresti u polufinalu.

O očekivanjima ni ovog puta nećemo pisati, gledajte, uživajte i navijajte za svoje favorite.

Titulu brane Letonci, na tom putu, glavni konkurenti su im Ubljani. Planove najbolje plasiranim ekipama mogu pomrsiti Maksim Kovačević i Nemanja Drašković sa svojim Amsterdamom, odnosno Džedom. Prinston i Šakiai mogu zablistati, naročito kada smo svesni da je basket nepredvidiva igra, ali za kraj, i bez i sa Stefanom Stojačićem, i brojnim titulama iz sezone i bez njih, i dok “padaju” sa prvog mesta i dok su “zacementirani” na prvoj poziciju, Limance nikada ne treba otpisivati – jer Nikad ne potcenjuj srce šampiona.

Neka najbolji pobedi, uživanje u pravom basketu sledi.