EURO CUP: Zlato! Pašajlić nagrađen na debiju!

0
Mihailo Vasić Foto: Fiba3x3

Basketaši Srbije odbranili su evropsko zlato! U finalu Evropskog prvenstva u Parizu, Srbija je savladala reprezentaciju Litvanije rezultatom 20:14. Pobednički sastav imao je veliku podršku sa tribina, a igralo se u prelepom ambijentu, na trgu Trokadero.

MVP priznanje pripalo je najmlađem i debitantu šampionskog sastava, Miroslavu Pašajliću!

Ovaj tim, prvi put je igrao u pobedničkom sastavu, a interesantno da je ovo treće zlato kapitena Dejana Majstrovića.

Litvanija, po mnogima ekipa koja je najveće iznenađenje šampionata, u sastavu sa tandemom iz ekipe Šakiai, koja već drugu sezonu u nizu predstavlja osveženje na turu, zakucavanjem je otvorila finale.

Atmosfera u Parizu, i jednom i drugom timu bila je vetar u leđa, a Srbija je u međuvremenu stigla do preokreta, poenima Vasića, 3:2. Nakon što je Litvanija stigla do izjednačenja, usledio je period igre bez poena na obe strane, a potom sjajan zaplet. Litvanci su preuzeli vođstvo, nakon čega je Pašajlić bio siguran u 1+1 situaciji.

Glavnu ulogu preuzeo je Ratkov, standardno snažnom igrom u odbrani, prodorom i potom asistencijom iza leđa. Pašajlić je bio siguran nakon prodora, ali su ubrzo Litvanci stigli do novog izjednačenja. Dve dvojke Vasića napravile su razliku, kada je usledila i blokada, a sve to uz vrhunsku odbranu Ratkova i Majstorovića, pa je Srbija na četiri minuta do kraja vodila sa 12:8.

Pokušaj kapitena je izašao iz koša, ali je debitant pogodio za +6. Koš Ratkova nagovestio je kraj, a na 19:11, srpska ekipa otišla je koševima Pašajlića, a koš najmlađeg igrača bio je i pobednički, 20:14.

Srbija: Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasić, Miroslav Pašajlić