Retrospektiva: Srbija brani titulu, vreme je za nove izazove i nova imena!

0
srbija-basket 3x3-evropsko prvenstvo
Srbija brani evropski tron, u znatno drugačijem sastavu (FOTO: KSS)

Reprezentacija Srbije ovog vikenda nalazi se na novom velikom ispitu, pošto će učestvovati na Evropskom prvenstvu u Parizu, koje se održava od 10. do 12. septembra. 

Kao što smo pisali, Srbiju će na ovom šampionatu predstavljati Dejan Majstorović, Miroslav Pašajlić, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, a svi osim Pašajlića nedavno su učetvovali na Olimpijskim igrama, koje su održane u Tokiju.

Ipak, Igre su prošlost, pa okrenimo se Evropskom prvenstvu. Srbija je do sada na kontinentalnom šamipionatu osvojila jednu srebrnu i dve zlatne medalje, pa tako u Parizu igra kao aktuelni evropski šampion.

Prvo Evropsko prvenstvo održano je 2014. godine, a Srbija tada nije imala sreće. Dve godine kasnije, naša selekcija je u finalu poražena od Slovenije (17:19), te je morala da se “zadovolji” srebrnom medaljom.

Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović tada su zauzeli drugo mesto, a koju godinu kasnije – Majtorović nam je otkrio da je već tada bio nezadovoljan jer je njegov tim ostao bez zlata.

To dovoljno govori o ambicijama srpskog tima. Ređale su se medalje na svetskim šampionatima, klupskim turnirima, ali na Evropskom prvenstvu – Srbija nikako nije imala sreće.

Sve do 2018. godine kada je i Evropa konačno “pokorena”. U Bukureštu se našao isti tim i to je ujedno bilo polednje reprezentativno takmičenje za iskusnog Ždera. Završeno je na najbolji mogući način – zlatnom medaljom.

U velikom finalu Srbija je pobedila Letoniju (19:18), a taj poslednji poen postigao je Majstorović, ad bi uz jajnu odbranu, ali i nekoliko promašaja Letonije – rezultat ostao isti do samog kraja.

Titule evropskog šampiona je konačno tu! A, tu je bila inaredne godine. Nakon slabijeg učinka na svetskom prvenstvu, kada mo prvi put ostali bez odličja, Srbija se vratila na velika vrata i pokazala da je to bio samo trenutni pad.

Ovog puta, prvenstvo je održano u Debrecinu, a na njemu su se našli Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Danilo Mijatović.

Naši reprezentativci su savladali selekciju Francuske 21:18, te na taj način odbranili titulu šampiona Starog kontinenta.

Pitanje pobednika rešeno je sa linije slobodnih bacanja, kada je precizan bio Bulut i tako postavio konačnih 21:12.

Potsetimo, srpski tim je bio bolji od Ukrajine u četvrtfinalu 21:12, a zatim i od Litvanije u polufinalu 20:19.

Sada je vreme za nova imena i nove izazove.