Da li smo spremni za finale? Ko napada šampionsko zvanje?

0
Foto: KSS

Šampiona RODA prvenstva Srbije dobićemo za nešto više od 24 sata. Turbulentna sezona, koju su u domaćem prvenstvu obeležile nekolicina novih ekipa, okončaće se u velikom finalu, koje će igrati najboljih 16 ekipa, a nadmetaće se za prestižno zvanje i slot mastersa u Pragu.

Šampionsko zvanje, osvojeno 2019. godine brane basketaši Limana. Prošle sezone, nažalost zbog koronavirusa nije bilo finalnog turnira.

Inače, o učesnika velikog finala, učešće u Pragu izborili su Liman i Pirot, još ranije tokom sezone, te ukoliko trijumfuje jedna od ove dve ekipe, slot pripada prvoj narednoj.

Početak finalnog turnira zakazan je za 16 sati, a šampion će pored slota za Prag,osvojiti I ček na 240.000 dinara, te 50.000 vaučera u Rodi. Finalistu očekuje 65.000 dinara I 30.000 vaučera u Rodi, a trećeplasiranom pripada 45.000 dinara I 20.000 vaučera.

Takođe, biće nagrađena I najbolje rangirana ekipa u regularnom delu sezone, a ček je na 50.000 dinara.

Jubilarnu, desetu sezonu RODA prvenstva, odlično su otvorili basketaši Uba. Ali, kako je godina odmicala, Ubljani su se sve više fokusirali na inostrane turnire. Međutim, Ub ne preti, ali zna i šta može da očekuje.

“Očekuje se paklen turnir, svi ga dočekuju jako spremni, sa puno motiva. Možda je malo i nezahvalno dodeliti nekome ulogu favorita, jer ipak je ovo zemlja basketa i svaka ekipa može biti na tronu na kraju. Jako se radujem tom turniru i kao igrači i kao gledalac, jer po kvalitetu to je turnir u rangu jačeg mastersa. Nama su ambicije uvek šampionske, kao i mnogim ekipama srpskog mentaliteta, ali u sredu će se na terenu videti ko je zaista najbolji”, kazao je Ivan Popović.

To što su se Ubljani okrenuli inostranstvu, odlično je iskoristila ekipa Ralja Grand Slot, koja je i vodeća na listi nakon poslednjeg turnira u sezoni, a pred veliko finale. Ako je prvi deo sezone pripao Ubu, u drugom je Ralja briljirala. Ipak, mlađi od braće Vesković, Alen, oprezno i sa respektom govori pred finale.

“Što se tiče naše ekipe, velika su nam očekivanja. U svaki turnir i meč ulazimo ozbiljno i maksimalno fokusirani. Što se tiče ekipa na turniru, dolaze najjače ekipe Srbije, tako da nijedan meč neće biti lagan i mislim da nema favorita”, naveo je Alen Vesković.

Ove sezone pojavilo se i nekoliko novih ekipa, u čijem sastavu su mladi igrači. Anonimusi i ekipa Wolves su prikazali verovatno i najviše. Anonimusi su do velikog finala stiglim nestvarnom igrom u Kupu, a Vukovi iz Smederevske Palanke u finalu će igrati bez možda i ponajboljeg igrača, Lazara Lugića, te ćemo sačekati sredu da vidimo budućnost basketa na delu.

Za razliku od njih, tu je i iskusni Pirot, koji je uvek opasan rival, koji napada trofej na bilo kom turniru da igra. Finale Srbije igraće kao aktuelni šampioni Grčke, te sumnje nema da su dodatno motivisani, što je potvrdio i Nikola Vuković.

“Očekujem da će ovo biti jedan od najboljih finalnih turnira u poslednjih par godina. Ne sumnjam da će organizacija biti na vrhunskom nivou i da će se nasi organizatori potruditi da se na Trgu Republike napravi pravi spektakl, jer oni to najbolje znaju kako da urade. Verujem da će biti dosta publike i da ćemo uživati u dobrim basketima. Biće ovo ne samo po meni, već po mnogima Masters turnir, jer mi smo zemlja basketa, a kad vidite koje ekipe i imena igraju, sve će vam biti jasno”, istakao je Vuković,te se osvrnuo na motiv sa kojim nastupaju:

“Moja ekipa je spremna za finalni turnir, juče smo osvojili Prvenstvo Grčke, i sa velikim motivom dolazimo da se borimo i za prvaka Srbije. Svakako da put do prvaka nije lagan, ali kao ekipa koja iza sebe ima veliki broj osvojenih turnira idemo i po ovaj trofej i ne bojimo se nikoga”

Međutim, izbor favorita je teška odluka.

“Da ste me pitali ko je moj favorit tipa na Mastersu u Debrecinu, odgovorio bih vam odmah, ali ovde nema favorita, sve ekipe su podjednake tako da svako svakog može da pobedi. Sezona je bila duga i naporna, gledali smo mnogo turnira, mnogo dobrih basketa i mnogo dobrih finala. Pojavilo se mnogo dobrih mladih igrača, na koje možemo da računamo u budućnosti i koji su pokazali da mogu da igraju basket na vrhunskom nivou, izdvojio bih Miloša Antića, Nemanju Stankovića i mnoge druge. Mislim da je iza nas jedna zanimljiva i odlična sezona sa velikim brojem turnira”, zaključio je Nikola Vuković.

Takođe, finalni turnir napadaju i Džakovi. Sastav koji je iz godine u godinu sve konkurentniji, na Trg Republike stiže kao osvajač poslednjeg turnira u sezoni.

Tu je i nova ekipa, Krupanj, koju predvodi iskusni Nebojša Bošković. U aktuelnom sastavu pojavili su se lagano, i ubrzo osvojili dva turnira. Pokazali su se kao tim koji vreba iz senke i ozbiljno može da pomrsi konce prvim favoritima.

“Što se tiče finalnog turnira na nama je da pokušamo da budemo tog dana najbolji kakvi možemo da budemo, pa samim tim mozemo da napravimo i dobar rezultat. U Srbiji ima dosta favorita, zaista nemam predstavu ko će osvojiti završni turnir.
Ponavljam, naše ambicije su da damo 110 odsto naših mogucnosti od basketa do basketa, pa ćemo videti dokle ćemo dogurati”, kazao je iskusni Bošković, pa dodao:

“Nema pritiska, više želja za što boljim rezultatom. Turnir će biti izuzetno jak, biće domaćih ekipa koje igraju World Tour, tako da je to ujedno i lep izazov za našu ekipu”, istakao je Bošković.

Svi učesnici velikog finala su: Ub, Liman, Pirot, Čuka, Ralja Grand Slot, Anonimusi, Autokuća Sekulić, Wolves, Batajnica, Prašina, Konjarnik, Banjica, Aranđelovac, Sremska Mitrovica, Tropa de Elite I Krupanj.