Marko Ždero: Bronza na Igrama jeste istorijski uspeh!

0
marko ždero-olimpijske igre
Ždero je govorio o brojnim temama (FOTO: FIBA3x3)

Nekada sjajni basketaš, a sada izvrsni stručnjak , Marko Ždero, e bio gost Meridianovog podkasta Sport fokus, u kom je otkrio kakav je bio put do bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Sada kada su se slegli utisci, Ždero ističe da, iako očekivanja nisu u potpunosti opravdana, razloga za zadovoljstvo svakako ima.

Bronzana medalje na Olimpijskim igrama jeste istorijski uspeh. Jeste da su svi od basketaša očekivali zlatnu medalju, ali ne možemo da budemo nezadovoljni. Nemamo vreman da mnogo razmišljamo o Tokiju, budući da su nas odmah sačekale brojne obaveze, što klupske, što reprezentativne”,  počeo je Marko Ždero razgovor za Meridian sport.

Zbog pravila koje je doneo Međunarodni olimpijski komitet, treneri basketaša Marko Ždero i Danilo Lukić nisu mogli da budu sa timom u Tokiju, koliko je to otežalo čitav proces rada i samu komunikaciju?

Komunikacija je bila dosta otežana. Igrom slučaja nismo mogli da budemo sa igračima u Tokiju, ali smo svakodnevno razgovarali video pozivima. Mislim da smo uradili maksimalno dobar posao, koliko je to bilo moguće. Mnogo je drugačije kada si blizu terena, ali pokušali smo da se prilagodimo kao i svi”, kaže Ždero.

Basket turnir je bio jedan od najtežih na Olimpijskim igrama. Igralo se u paklenom ritumu, dve utakmice dnevno, a i vremenski uslovi nisu bili nimalo jednostavni!

“Taj segment nam je bio u fokusu tokom celih priprema. Pokušali smo da „imitiramo“ način takmičenja koji je veoma zahtevan. Na sve to bilo je problema sa velikom vlažnošću vazduha”,  naglasio je Ždero pa potom odmah dodao:

“U nekoj komunikaciji sa igračima na samom turniru stekli smo utisak da su se dobro prilagodili, što je pokazao i učinak od svih sedam pobeda iz sedam mečeva u grupi”.


Nakon perfektne grupne faze, svi su već videli Srbiju na tronu, ali na iznenađenje opšte javnosti isprečila se selekcija Rusije…

Rusija nas jeste pobedila, ali mislim da smo mi mnogo kvalitetniji, i pre svega uigraniji od njih. Da smo mogli da biramo protiv koga ćemo da igramo, to bi bila Rusija, ali mislim da je pritisak medija i javnosti bio preveliki, što je uticalo da ne budemo dovoljno psihički spremni za veoma važnu utakmicu”, naglasio je Marko Ždero.

lukic-zdero-3x3-akademija
(FOTO: Danilo Lukić/Instagram)

Nakon poraza od Rusa, naša selekcija je imala veoma malo vremena da se oporavi i pokuša da osvoji bronzanu medalju. Kako je bilo snaći se u tako teškoj situaciji?

“Kao što smo već rekli, sistem takmičenja je jako surov. Nakon izgubljenog polufinala imali smo malo vremena da se psihički i fizički pripremimo. Trebalo nam je nekoliko trenutaka da se konsolidujemo i razmislimo šta dalje. Obavili smo telefonske razgovore sa svakim igračem. Momci su pokazali da su dovoljno iskusni, tako što su relativno rutinski osvojili bronzu”.

Da ne pobeđuje uvek ona ekipa koja ostvari najviše pobeda na turniru pokazele su ove Olimpijske igre.

“Imali smo samo jedan poraz na čitavom truniru, osam pobeda i samo jedan poraz! Takvu statistiku nije imala nijedna reprezentacija. Nažalost to nije bilo dovoljno za najsjajnije odličje, ali to je sport”, kaže Ždero.

Da li je ostao gorak ukus nakon Olimpijskih igara?

“Mislim da će svima nama ostati gorak ukus zbog ne osvojenog zlata na Olimpijskim igrama. Po mom mišljenju, nije sporan poraz od Rusa, nego način na koji smo izgubili, ali ponavljam ovo je jako veliki uspeh. Priliku za „popravni“ ćemo imati veoma brzo”, zaključio je Marko Ždero.

Majstorović posle OI: Daću sve od sebe da zaigram za reprezentaciju i u Parizu!