Pala je i Letonija: Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara!

0
(FOTO: FIBA3x3)

Basketaši Srbije zabeležili su još dve pobede na Olimpijskim igrama u Tokiju, te i definitivno obezbedili plasman u polufinale. 

Rano jutros savladali su selekciju domaćina, Japan, sa 21:11, a kasnije u derbiju kola slavili su nad Letonijom rezultatom 22:16.

U susret sa domaćinom, Srbija je ušla kao izraziti favorit, što su igrači i prikazali na terenu od prvog minuta. Poenima iz reketa, srpski sastav je lako stekao uvodnu prednost, dok se na pogodak domaćina čekalo dva minuta, 5:1.

Nije srpska reprezentacija potcenila šutere Japana, ali veliki broj promašaja od starta, naveo je domaćina da promeni stil igre. Za to vreme, sredinom duela, Srbija je išla ka dvocifrenoj prednosti.

Međutim, u drugom delu su Japanci bolje rasporedili šuteve iz igre, te prišli na -7, ali su odgovorili Ratkov i Majstorović, te je Srbija išla ka sigurnoj pobedi.

Tome je u velikoj meri doprinela još jedna utakmica sjajne odbrane ispod koša. Rival je potpuno slomljen na tri minuta do kraja, kada je Bulut pogodio još jednu dvojku, za 17:10, a Vasić i Majstorović okončali susret rezultatom 21:11.

Derbi kola, odnosno utakmica protiv Letonije otvorena je koševima sa distance. Lasmanis je vodio Letonce, ali su borbeni Vasić i Ratkov uzvratili ispod koša. Sjajnom blokadom, Vasić je zaustavio Miezisa na prodoru, ali su Letonci i dalje imali prednost.

Usledio je okršaj sa distance, na koševe Miezisa, Srbija je odgovarala preko Buluta i Vasić. Nakon izjednačena, 9:9, igralo se poen za poenom, te su se ekipe smenjivale u vođstvu. Vezao je Majstorović tri poena, pa je Srbija prva stigla do dva poena razlike, 13:11.

Letonija je brzo ušla u bonus, pa su srpski reprezentativci imali po dva šuta sa penala. Prodorom Buluta, Srbija je povela sa 16:13, prišli su Letonci na -1, ali sjajna sekvence Ratkova, odlučila je meč.

Sjajna odbrana, pa zicer i blokada, doneli su Srbiji 18:15. U najvažnijem trenutku ušla je dvojka Majstorovića, potom još jedna i tu je bio kraj, 22:16.

Na taj način Srbija je ostvarila plasman u polufinale Olimpijskih igara, ali će sutra svakako odmeriti snage sa Rusijom u poslednjem meču grupne faze.