„Najveća snaga našeg tima je strah drugih reprezentacija“

0
Foto: Fiba3x3

Početak Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima će se po prvi put igrati i basket 3×3, se bliži. Srbiju će predstavljati Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov, Dušan Domović Bulut i Mihailo Vasić, a ovo takmičenje će im sigurno biti kruna karijere, bez obzira na brojne dosadašnje uspehe.

Očekivanja od srpskih timova su uvek visoka, naravno ne zaostaju ni predviđanja za reprezentaciju, ali bez pritiska.

Basketaš, koji je bio deo tima kada je Srbija osvojila Evropsko zlato, Danilo Mijatović, smatra da je snaga ovog tima karakter i inat.

Što se tiče očekivanja, nezahvalno je sada bilo šta očekivati zbog celokupne situacije, ali poznavajući te momke, igrački i karakterno, siguran sam da će do poslednje kapi znoja dati sve od sebe…Najveća prepreka po meni su ekipe iz Evrope, ali najviše Letonija, jer su i ti momci dugo zajedno, ali ništa nešto što naši momci ne znaju o njima, jer su puno puta igrali jedni protiv drugih, tako da nema tajni između te dve ekipe

Mijatović ističe da je pritisak uvek prisutan.

Danilo Mijatović foto: FIBA3x3

Pa uvek je prisutan pritisak, pogotovo kada igraš za svoju zemlju jer je to velika odgovornost, jer mnogi očekuju zlato, kao što ga i oni najviše žele od svih nas,ali snaga tima je baš taj karakter i inat koji poseduju, gde sam siguran da će dati sve da dođu do željenog cilja, a na nama je da ih bodrimo i da osete pozitivnu energiju, da vide da verujemo u njih kao što oni veruju u sebe…“ podvukao je snažni centar.

Delimično saglasan sa Mijatovićem je i Nebojša Bošković, koji pak ističe da će ključni dueli na Olimpijskim igrama biti u četvrtfinalu i polufinalu.

Voleo bih da momci pre svega donesu medalju. Dokazali su već bezbroj puta da su itekako sposobni za najviše moguće rezultate. Ja im lično želim da ostvare svoje snove i donesu zlato, ali svakako da je bilo koja medalja ogroman uspeh“, kazao je Bošković, te se osvrnuo na najveće konkurente i pored Letonaca, naveo i Holanđane:

Pa tu su realno Letonija i Holandija, ali nikako ne smemo zaboraviti da su se svi maksimalno pripremali za ovo, da su svi poveli svoje najbolje 3×3 igrače. Ključnu ulogu će igrati ko bude više skoncentrisan i ko bude imao više želje u eliminacionoj fazi takmičenja (četvrtfinala i polufinala), ipak tu nemaš prava na grešku, a dobro je što će imati sedam basketa zajedno, jer mislim da će kroz samo takmičenje njihova uigranost i snaga samo biti veća i veća i da će u završnoj fazi takmičenja biti na 100 posto mogućnosti kao tim

Pritiska, Bošković smatra da nema

Ne osećaju nikakav pritisak javnosti, jer su dovde došli isključivo svojim radom, mislim da osećaju samo pritisak, koji su sami sebi nametnuli, jer su svesni da su sposobni da ostvare najveći mogući uspeh, i zato mislim da će biti izuzetno opasni, jer njihov mentalni sklop je takav da u tim momentima uspeju da pobede sami sebe i taj pritisak i budu najbolji mogući kakvi mogu da budu. Kažem, pokazali su to bezbroj puta“ rekao je basketaš Krupnja, te progovorio o snazi ekipe:

Nebojša Bošković foto: FIBA3x3

Snaga ovog tima je u tome što nema sujete, nema nesuglasica, svi su na svojim pozicijama među najboljima u svetu i svesni su da ujedinjenim snagama mogu da naprave dar mar, a pre svega mislim da imamo igrače koji u svakom trenutku, svako od njih može i želi da preuzme odgovornost ako nekom drugom stane. U svakom slučaju opasni smo, ali da ne filozofiramo više, nego da ih pustimo da odrade svoj posao“, zaključio je Nebojša Bošković.

Pripreme sa reprezentativnim sastavom prošao je Marko Dugošija, koji sa nestrpljenjem iščekuje početak Igara.

„Iskren da budem, mnogo se radujem pocetku Igara … Iščekujem kao da ja treba da igram. Kao što znate, deo priprema sam prošao sa našim nacionalnim timom, odigrao i turnir, bio na treninzima i žargonski rečeno, iz prvog reda mogao da se uverim u snagu i majstorije svih tih momaka. Godinama smo bili protivnici na klupskim takmičenjima, poštovali se i sa te strane sam znao kvalitete svih igrača, ali ovo sada je druga i nova dimenzija, svi najbolji igrači sa svetske rang liste na jednom mestu i sa jednim zadatkom, deluje neverovatno“

Marko Dugošija foto: Novi Sad Ultra Chellenger

Kao i Bošković, i Dugošija smatra da reprezentativci ne osećaju pritisak sa strane.

„Što se pritiska tiče, sa moje tačke gledišta, deluje mi da su momci totalno fokusirani i izolovani od cele ove priče i stavljanja im epiteta zlatne medalje. Sjajna odluka je i što su dosta ranije otišli u Japan, “zatvorili se” i radili u miru i tišini. Čak je moje mišljenje, poznavajući godinama Buluta i Majstorovića, da su pod pritiskom još bolji

Kao i prethodni sagovornici, nekadašnji basketaš Zemuna, smatra da je najveća opasnost u ekipi Letonije.

„Najveća prepreka na turniru, sigurno je Letonija. Svi koji prate basket, znaju kakav je to tim. Mada, najveća snaga našeg tima, pored znanja i umeća je…. strah drugih reprezentacija koji se godinama gradio uspesima naših igrača i ekipa“ istakao je Dugošija.