Čekanju je kraj: Srpski derbi u Dohi; može li Liman bez Stojačića?

0
majstoorovic-savic-novi-sad-republika-srpska
(FOTO: FIBA3x3)

Nakon kratke pripreme i turnira u Rusiji, vreme je za pravi basketaški spektakl i prvu stanicu FIBA 3×3 World Tour-a, odnosno Dohu.

I ovog puta imaćeo priliku da gledamo srpske ekipe, kao što smo i navikli, ali ovog puta uz velike promene. Naime, Doha će ugostiti Novi Sad, Liman i Ub.

Da li uopšte treba podsećati na promene na svetskoj basketaškoj sceni? Verujemo da ne, ali verujemo i da jedva čekate da vidite nove sastave.

Ekipe Uba i Novog Sada nalaze se u Grupi C, što znači da ćemo već na startu gledati žestok okršaj i duel doskorašnjih saigrača. Mnogi kažu da Novi Sad nije Novi Sad bez Dušana Domovića Buluta, a sada ostaje da vidimo kako će se Novi Sad snaći bez Marka Savića i Dejana Majstorovića.

Krenimo redom, Novi Sad će na ovom turniru igrati u sastavu: Dušan Bulut, Tamaš Ivošev, Marko Milaković i Strahinja Milošević. U sličnom sastavu su igrali nedavno i u Rusiji, ali verujemo da su se ozbiljno pripremili za prvu stanicu World Tour-a.

Po povratku iz Japana ostaje da vidimo kako će se Milaković uklopiti sa već uigranim tandemom Bulutom i Ivoševim, a posebnu pažnju privlači Milošević. Dobro poznato košarkaško ime, a da li će pokazati talenat i kvalitet i na basketaškom terenu?

Sa druge strane, ekipa Uba igraće u sastavu: Dejan Majstorović, Marko Savić, Marko Branković i Strahinja Stojačić. Od kada se pojavio na svetskoj sceni, Ub je pokazao neosporan kvalitet i najavio da će se u budućnosti ozbiljno računati na njih.

Da li je ta „budućnost“ zapravo sadašnjost – možda pokaže već Doha. Treći učesnik ove grupe je ekipa Lusail, pa ako sve bude po planu – očekujemo da i Ub i Novi Sad vidimo u četvrtfinalu.

U Grupi A nalaze se Liman, Piran i Šakiai. I ponovo jedno iznenađenje i u ovom sastavu. Stefan Kojić, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić su tu, ali nema Stefana Stojačića. Umesto njega – Nebojša Kilijan. Stojačić neće igrati zbog povrede, ali smo se u prethondom periodu uverili da Limanci znaju da funkcionišu i u „oslabljenom“ sastavu.

Gde god da se pojave, u kojem god sastavu da igraju, važe za jedne od najvećih favorita, pa je tako i ovog puta, naročito kada se uzme u obzir i njihova pozicija na tabeli. Da li će to opravdati i ovog puta – ostaje da vidimo.

U Grupi B, nalaze se aktuelni šampion, Riga, kao i Edmonton i Amsterdam. Bez sumnje, i te kako teška grupa. U Grupi D gledaćemo kvalifikanta,  Harlem i Prinston.

Zaključak? Čeka nas pravi spektakl!