Čemu nas je sve naučio Novi Sad?

0
Basketaši Novog Sada foto: FIBA3X3

Novi Sad bez Marka Ždera smo nekako preživeli, ali Novi Sad bez Novog Sada – teško.

Ako se pitate o čemu se radi, odgovor je jako jednostavan, a u istovremeno jako kompleksan. Basketaška ekipa Novog Sada koja je četiri puta pokorila svet, ostala je bez još nekih članova.

Pre nekoliko meseci, legendarni Marko Ždero je završio svoju karijeru, barem igračku. I pre penzionisanja na njegovo mesto stigao je Tamaš Ivošev, koji se, iznenađujuće ili ne, sjajno uklopio i predstavljao pravo pojačanje za Novosađane, koji su oduvek ciljali sam vrh svetskog basketa.

Nakon medalje sa reprezentacijom, Ždero je rekao „Zbogom“, barem kada je u pitanju igra, iako ga jako često i dalje gledamo pored terena. To je u mnogima probudilo nostalgiju i nateralo ih na komentar „Nije to više ONAJ Novi Sad“. Pa, „TAJ“ Novi Sad je i dalje nastavio da „melje“ svoje protivnike, upisuje pobede u poslednjim sekundama, osvaja turnire i podiže trofeje.

srbija-novi sad-evropsko prvenstvo-marko ždero
Foto: FIBA3X3

I baš onda kada niko to nije očekivao, kada su ih mnogi potcenili, još jednom su pokorili ceo svet i postali šampioni FIBA 3×3 finalnog turnira. Izuzimajući 2020. godinu, koja je, priznaćete, bila krajnje čudna, Novosađani su apsolutno nastavili svoju dominaciju.

Međutim, priča sada dobija potpuno novu dimenziju.  Od kako su se pojavili 2012. godine – svima su nam dali do znanja da moramo da ih zapamtimo i da ne planiraju da budu samo „jedni od“. To su i uradili. Radovali su se titulama šampiona 2014, 2015, 2018. i 2019. godine.

Kao da im je to bilo malo, pa su 2018. godine svetsku turneju završili bez poraza. 32-0 za treću titulu svetskog šampiona!

Međutim, da smo znali da je turnir od pre nekoliko meseci poslednji na kojem ih gledamo na okupu…

I baš taj turnir, kao i svi 2020. godine pokazali su neke slabe tačke Novog Sada. Možda razočaravajući rezultati, a možda i sasvim razumljivi.

-Toma je bio prvi igrač koji je rešio da više neće igrati 3×3. Nakon toga smo došli do zaključka da smo zajedno sve osvojili i da je vreme da se podelimo – rekao je Dejan Majstorović za zvanični sajt FIBA 3×3.

novi sad-basket 3x3-raspad
(FOTO: FIBA 3×3)

Dejan Majstorović i Marko Savić priključili su se ekipi Uba. Za nekoga možda novi tim, ali oni koji prate ovaj sport, i te kako znaju njihova imena i lica.

-Oni su zaista dobra ekipa sa svetlom budućnošću u ovom sportu, igrali su zaista dobro u Debrecinu. Sada je cilj da pobedimo na svetskoj turneji sa njima – naglasio je Majstorović.

Dok Ub nastavlja svoj put, mi ćemo se prisetiti čemu nas je to Novi Sad naučio, a dao nam je mnogo lekcija tokom ovih godina.

Ako bismo nabrajali sve trofeje i pobede, to bi predugo trajalo, ali postoje neke stvari koje su prosto važnije od onoga što nose oko vrata.

Osim Novog Sada, isti momci su u većini slučajeva činili i reprezentaciju Srbije i gotovo uvek su svoj pobednički mentalitet, timski duh i kvalitet prenosili i na reprezentaciju. Štaviše, nekad se činilo da prosto „gore“ u dresu nacionalnog tima.

(FOTO: FIBA3x3)

Lekcija broj jedan bila „Kako stići od dna do vrha“. Koliko puta ste samo čuli da su basketaši „uličari“, da to nije sport ili da su oni tu „samo zato što nisu uspeli u košarci“?

Mnogo, tačno, toliko da u nekom momentu počnete da prevrćete očima na takve komentare. Osim ako ih sami ne izgovarate.

Međutim, sada već davne 2012. godine, Novi Sad, samo u dresu reprezentacije Srbije, je prvi put privukao pažnju svetske javnosti i pokazao da treniraju podjednako kao i svi drugi sportisti i da nisu ništa manje vredni od njih.

Lekcija broj dva bila je ona, ponekad otrcana fraza – „Snovi se ostvaruju ako dovoljno veruješ“.

Ovog puta ponovo u dresu reprezentacije Srbije, a kako uopšte i da ih razdvojimo? Godina 2016. donela je novo Svetsko prvenstvo koje je održano u Kini.

Verovatno je san svakog „prosečnog“ Srbina da pobedi Amerikance u finalu Svetskog prvenstva, e pa – Dušan Domović Bulut i ekipa su to i uradili. I umeli su to i da proslave.

Lekcija broj tri bila je da ih nikada, ali baš nikada, ne smemo potceniti. Pomenuli smo već da su 2019. godine, barem od strane onih koji ih ne poznaju, bili skoro pa otpisani.

U polufinalu finalnog turnira sastali su se sa Rigom, koja je zaista bila u naletu.

Gotovo unapred je bio upisan poraz, pošto nisu krenuli idealno, da bi Bulut na 50 sekundi do kraja pogotkom u svom stilu rešio pitanje pobednika.

Nije taj koš označio samo finalistu, taj koš je poručio: „Nikad ne potcenjuj srce šampiona“.

I lekcija broj četiri, koja doduše nije „životna“, ali je jako važna za ovaj sport – basket 3×3 NIJE „isto što i košarka, samo sa jednim košem“ i valjda su to sada svi uvideli i naučili.

S obzirom na to da ovi momci godinama čine okosnicu reprezentacije Srbije, mnogi se pitaju šta će biti sa timom za Olimpijske igre. Ipak, nema razloga za brigu.

-Idemo zajedno da treniramo za Olimpijske igre. Želimo da odemo tamo i osvojimo zlatnu medalju i da zajedno završimo ovo veliko putovanje – jasan je Majstorović.

Neki će se složiti neki ne, ali činjenica je da su ovi momci u velikoj meri zaslužni za to šo je basket 3×3 danas olimpijski sport. I hvala im na tome. I na svim lekcijama i inspiraciji.