Odbrojavanje počinje: TOP 10 najboljih poteza na FIBA World Tour!

0
Basket 3x3 - Zemun 3x3-top10-najbolji-potezi
Foto: FIBA3X3

Ove sezone nismo imali priliku da gledamo mnogo vrhunskih turnira, razlog je svima dobro poznat, a to je ujedno i jedan od razloga zašto jedva čekamo finalni turnir u Saudijskoj Arabiji.

Jasno je da smo već počeli da odbrojavamo, sa nestrpljenjem čekamo prvi meč, a iako nećemo imati priliku da gledamo najboljeg svetskog basketaša, Dušana Domovića Buluta, jasno je da nas čeka pravi spektakl.

Za to će se najpre pobrinuti basketaši Limana, Novog Sada i Uba, koji predstavljaju Srbiju, a ujedno i važe za velike favorite. Navikli su nas godinama unazad da uvek možemo računati na spektakularne poteze, neizvesne završnice i na kraju pobede.

Ove godine nećemo na finalnom turniru gledati ni ekipu Zemuna, ali na najnovijoj listi 10 najspektakularnijih poteza nalaze se i oni.

Pisali smo već o tome šta je ono šta su nas prethodna iskustva naučila o našem omiljenom sportu, a sada je pravi momenat da se prisetimo najboljih momenata.

Sećate li se prvog velikog finala? Verovatno ne, ali FIBA podseća da je ono održano u Majamiju, a da je titulu šampiona ponela ekipa San Juan. U velikom finalu San Juan se “osvetio” Splitu za raniji poraz i tako se zauvek upisao u istoriju basketa 3×3.

Godina 2013. donela nam je uzbudljivo polufinale, u kom su odmerili snage basketaši Novog Sada i Kranja, a ono što je posebno zanimljivo jeste što je i tada za novosadsku ekipu igrao Nebojša Bošković, baš kao što će to biti slučaj i u Džedi.

Novi Sad je već tada jasno stavio do znanja da svet ozbiljno može da računa na njih. Vodio je Kranj 12:9, ali da li smo već rekli da Novosađane nikada ne treba otpisivati?

Prišli su srpski basketaši na 11:12, a onda je stvar u svoje ruke preuzeo Bulut, koji je pogotkom za dva poena u poslednjim sekundama i rešio pitanje pobednika!

Jesu 2013. godine Novosađani propustili priliku da ponesu naslov svetskog šampiona, ali samo godinu dana kasnije ispravili su svoju grešku. Ovog puta tu su bili i Dejan Majstorović i Marko Savić, a opšte je poznato da su u punom sastavu – nezaustavljivi.

U finalu je deklasiran Saskatoon (21:11), a uz deset poena, Majstorović je sasvim zasluženo dobio nadimak “Maestro”!

Abu Dabi i 2015. godina doneli su veliko iznenađenje, ali i oduševljenje na jednoj strani sveta. Manila je bila na ivici ispadanja nakon početnog poraza, ali nije klonula duhom, pa je pobedila favorizovanu Dohu, a to je bilo dovoljno za erupciju oduševljenja.

Calvin Abueva postao je legenda Filipina, a Manila je pružila nezaboravnu utakmicu.

Malo-malo pa Novi Sad, nije ni čudo kada se uzme u obzir činjenica da su Novosađani već godinama u samom vrhu svetskog basketa. Iz tog razloga često se nalaze na svim top listama, a evo ih ponovo.

Finalni turnir 2015. godine doneo je Novosađanima duel protiv Pirana, koji se tada zvao Trbovlje. Imaju Novosađani pozitivan skor, al ovog puta im nimalo nije bilo lako.

Simon Finzgar bio je vrlo raspoložen, pa je na 48 sekundi do kraja doneo Piranu prednost od 14:12. Posle nekoliko promašaja obe ekipe, Majstorović je ponovo opravdao svoj nadimak i dvojkom u poslednjim sekundama obezbedio produžetak.

I već u prvom posebu pitanje pobednika rešio je Bulut, nije imao mnogo vremena i strpljenja, ali jeste preciznosti!

Jasmin Hercegovac, ili “The Iceman” je dobro poznato ime u našem svetu, a i kako ne bi bio?FInalni turnir 2016. godine doneo je titulu za Ljubljanu, a tokom celog turnira blistao je upravo Hercegovac.

Pet utakmica mu je bilo dovoljno da upiše 50 poena i svoje ime upiše u istoriju basketa 3×3.

Dragana Bjelicu neko vreme nismo imali priliku da vidimo na basketaškim terenima, ali daleko od toga da su se njegovi potezi zaboravili. Naprotiv, s razlogom nosi nadimak ‘Mr Crossover’.

Finale u Abu Dabiju donelo je možda i najbolji porez ikada, a poznato je da je Bjelica posebno inspirisan na velikim turnirima. Uostalom, pogledajte i sami!

Prva asocijacija na pomen Bogdana Dragovića? Da, da, “onaj” poen. Rešiti pitanje pobednika velikog finala u poslednjoj sekundi i to protiv Novog Sada, nije mala stvar, zar ne?

Možda su kasnije godine i donele neke poteze koji bi mogli da budu konkurentni Dragoviću, ali ipak verujemo da je i dalje najbolji ikada.

“32:0 za treću titulu svetskog šampiona” – tako je glasio naslov nakon finala 2018. godine u kom je Novi Sad pobedom nad Rigom povratio titulu svetskog šampiona.

I to dovoljno govori, zar ne? Nismo zaboravili da su Novosađani startovali te godine ne baš sjajnim rezultatima na challenger seriji, ali na kraju je postalo jasno da su samo tempirali formu i zablistali onda kada je to bilo najpotrebnije.

Saskatoon, Prague, Lausanne, Debrecen, Hyderabad i na kraju veliko finale. Prisetimo se da su u Pragu krenuli iz kvalifikacija, kao i toga da su u poslednjem finalu imali velikog rivala i sjajnu ekipu Rige, ali ništa od toga nije moglo da ih zaustavi!

To je prosto bila njihova godina!

Okej, za poslednji potez nećemo trošiti mnogo reči. Postavićemo samo jedno krajnje jednostavno pitanje – Koliko puta ste ste pritisnuli “replay”?

FIBA3x3 on Instagram: “One year ago…and I’m still shocked 😱🤯😱🤯😱🤯 @smooveukraine”