Stojačić: Naizgled sumanuta, a možda i najbolja odluka u mom životu!

0
(FOTO: FIBA3x3)

Jedan je od najboljih svetskih basketaša, predvodnik jedne od najboljih svetskih ekipa – Limana, osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom Srbije, basketaš i košarkaš u jednom i još mnogo toga – Stefan Stojačić.

Mnogo je priča koje nisu ispričane o Stojačiću, iako je već neko vreme na svetskoj basketaškoj sceni. Mnogi se oduševe kada čuju da ima tri fakultetske diplome, da svira klavir i igra šah.

Ipak, u intervjuu za “Visit NS”, Stojačić je istakao da nije baš sve uvek tako idealno.

“Kada bi mi neko na razgovoru za posao, pa čak i uz pivo, rekao da ima tri fakultetske diplome, moj stav bi bio da taj neko verovatno nije baš u “vinkli”, najblaže rečeno”, Često me pitaju kako sam uspeo da izguram sport i školu, a još mi je gore kada roditelji kažu svojoj deci: “Vidiš kako on može sve da postigne”, ili kada daju mene za primer. Istina je da sam u svemu bio dosta dobar i istina je da sam bio vredan, ali kada čujem Srđana Dinčića kako izgovara rečenicu: “Ja ni o čemu suštinski ne znam ništa, ja sve ovo mogu da pričam 45 minuta, znam o svemu dovoljno za pijani razgovor, a ni o čemu za treznu karijeru”, osetim potrebu da štucam”, rekao je Stojačić i dodao:

(FOTO: FIBA3x3)

“Zvučim poprilično samokritično, to i jesam. Daleko od toga da omalovažavam svoje uspehe, ponosan sam na njih, ali isto tako znam da nisam iskoristio svoj potencijal zbog toga što sam se plašio da dam sve od sebe i ne budem dovoljno dobar”, priča Stojačić.

Kada se radi o njegovoj košarkaškoj karijeri, osim što danas nosi dres KK Hercegovca, Stojačića pamtimo i u dresu Vojvodine, Partizana, Mege, Crvene zvezde… Zašto je sve to ostavio i posvetio se basketu 3×3?

KK Vojvodina + FTN = Liman 3×3, ovo je jedna veoma čudna jednačina, koja čak i nema nepoznate, samo o njima često ne želi da se priča. Nakon pada u svojoj košarkaškoj karijeri, prouzrakovanog različitim faktorima, vraćam se posle sedam godina igranja u Partizanu, Megi, Zvezdi i Radničkom iz Kragujevca u KK Vojvodinu i svoj Novi Sad. Ekipa Vojvodine bila je napravljena sa velikim ambicijama, koje su i dovele do osvajanja dve uzastopne titule prvaka košarkaške lige Srbije i dva plasmana u željno očekivanu Jadransku ligu”, kaže Stojačić i dodaje:

“Iz nekih razloga, odustalo se od primarnog cilja koji je bio ostvaren dve godine zaredom, a to je igranje u Jadranskoj ligi. Nakon tog poslednjeg impulsa koji sam imao prema košarci, da zaigram Jadransku ligu u svom gradu, za koju smo se izborili na impresivan način pobedivši i Partizan i Zvezdu u Novom Sadu, došlo je do konačnog razočarenja i kačenja košarkaških patika o klin. Naizgled sumanuta, ovo je bila možda i najbolja odluka u mom životu, koja me nije izvela na pravi put, ali me je otreznila”.

stojačić-popović
(FOTO: FIBA3x3)

A, šta se dalje dešavalo i kako se našao u 3×3 svetu?

“Od ranije sam poznavao profesora Iliju Kovačevića, pa sam pre upisa fakulteta i odabira smera otišao kod njega, posavetovao me je i sasvim slučajno, zbog atraktivnog naziva, odlučio sam se za mehatroniku, robotiku, preko koje sam i dobio svoj nadimak u basketu – Mr. Robot. Godine 2016. organizovano je univerzitetsko prvenstvo u basketu 3×3 u Novom Sadu. Moj fakultetski kolega, tada softveraš i bivši košarkaš, Aleksandar Ratkov, pozvao me je da igramo za fakultet. Jovan Krpež, Nemanja Tomić, Aleksandar Ratkov i Stefan Stojačić – to je tim koji je osvojio taj turnir, a zatim, u izmenjenom sastavu i univerzitetsko prvenstvo Srbije pod imenom FTN, koji će se već te godine izboriti za plasman na svetsku scenu i tako nastaje ekipa Liman“, priseća se Stojačić.

Liman ga je “odveo” daleko, nekada i na neke od najudaljenijih destinacija sveta, ali kako kaže, Novom Sadu se uvek vraća. A, kako i ne bi kada je “srpska Atina” danas na neki način prestonica basketa?

“Bilo je tendencija da me košarkaška karijera odvede “preko”, ali to se suštinski nikada nije dogodilo. Godine 2018. moja basket ekipa je dobila poziv od CBA (Chinese Basketball Assosiation) da pređe u Kinu i pomogne njihovoj reprezentaciji da ostvari plasman na Olimpijskim igrama. Odazvali smo se ovom pozivu tako da je cela ekipa provela oko godinu dana u Šangaju. I pored toga što nas za Šangaj vežu skoro isključivo lepe uspomene, ako izuzmem povrede koje su me pratile tokom cele 2019, uvek je među svima nama preovladavala želja da se što pre vratimo u Novi Sad”, ističe Stojačić.

A, kako je došlo do toga da Novi Sad bude prepoznat širom sveta?

(FOTO: FIBA3x3)

“Novi Sad je grad basketa, a Liman je mesto gde se rodio. Naravno, veće zasluge za ovaj atribut imaju naše starije kolege iz ekipe Novi Sad, pre svega Dušan Domović Bulut, koji je takođe poput mene Limanac. Mi, igrači Limana, kao mlađa generacija, sada smo preuzeli kormilo na putu kojim su oni poveli i na kom je nastalo najveće rivalstvo na svetu u 3×3 basketu, Liman i Novi Sad. Sa druge strane, iako ni u koga ne upirem prstom, smatram da je košarkaška istorija Novog Sada veoma doprinela razvoju ovog buntovnog sporta u kom nema striktne hijerarhije, koji je ovde na lokalu zbog cele situacije imao prostora da dođe na mesto gde se sada nalazi”, smatra Stojačić.

Mnogo toga je već postigao, kako u dresu Limana, tako i u dresu Srbije, ali…

” Osvajanje Svetskog prvenstva u basketu 2018. godine na Filipinima, svakako je bio jedan od ciljeva koje sam sebi zacrtao. Kako je basket 3×3 postao olimpijski sport i ambicije su porasle. Olimpijske igre su san svakog sportiste. Ovog puta, one su zbog cele situacije odložene za 2021. godinu. Meni je to mnogo pomoglo da budem u opticaju da se borim, i nadam se izborim, za tim reprezentacije Srbije. Kako sam 2019. godinu propustio zbog povreda, nisam bio pozvan u reprezentaciju Srbije. Ali, kao što se moglo videti na prethodnim turnirima, sada u 2020. moja noga je u potpunosti zalečena, a moja igra kao da je dodatno sazrela, što je dalo fenomenalne rezultate”, zaključio je Stojačić.

Olimpijske igre su daleko, a do tada Stojačića ćemo gledati i na finalnom turniru u Saudijskoj Arabiji, na kom upravo Liman važi za velikog favorita.

Poznati učesnici: Tri srpska tima se bore za titulu svetskog šampiona!