Šta iz iskustva znamo o finalu?

0
finale
Šta znamo o finalu (FOTO: FIBA3x3)

Do najvažnijeg finala u sezoni ostalo je još nedelju dana, a FIBA je još jednom podsetila na bitne činjenice kojima nas je naučio finalni masters.

Srbija ima tri predstavnika, Liman, Novi Sad i Ub.

FIBA najpre upozorava – Nikada ne potcenjujte Novi Sad

Novosađani su  četvorostruki šampioni sveta, da nije bilo onog pogotka Dragovića u poslednjim sekundama od tablu, imali bi i petu titulu. Ali, Novi Sad nije uvek odlazio kao najveći, prvi i jedini favorit, a vraćao se sa titulom. U tome je njihova snaga. Zajedništvo i tempirana igra za ključne trenutke.

Ove godine igraju bez Dušana Domovića Buluta, i kako se navodi na sajtu FIBE protivnici ih se više ne plaše, ali moraju znati da Novi Sad igra na svom terenu.

Iznenađenja?

Trenutni poredak i forma nikada nisu donosili prednost ili prevagu na ovakvim turnirima. Često je pritisak bitna stavka. To se desilo u finalu 2017. godine kada je trijumfovao Zemun, dvojkom Bogdana Dragovića.

Bilo je to čudo, Novosađani su poraženi nakon 11 uzastopnih trijumfa, dok Zemun do tada i od tada nije slavio. Smatra se da je to jedan od najvećih preokreta u istoriji basketa.

Takmičenje u zakucavanju je uvek zanimljivo

Događaj koji vas opusti uoči velikog finala i podseti zašto volite ovaj sport. Uvek je tu zanimljivo organizovanih zakucavanja, preko dvoje ljudi, četvoro i stolice, bukvalno ti ljudi urade sve što požele. Ove godine će sigurno biti još zanimljivije.

Vodeći u plasmanu bez titule od 2015. godine

Gledano kroz istoriju, prvoplasirana ekipa u regularnom delu sezone, titulu nije osvojila od 2015. godine, kada je slavio Novi Sad. Od tada, titule su „gubili“ Liman i Riga, a srpska ekipa je i ove godine vodeća u plasmanu.

Prokletstvo MVP-ija?

Ekipa koja u svom sastavu ima MVP igrača regularnog dela sezone, ne garantuje uspeh. Liman je i za to najbolji pokazatelj. 2017. godine, Stefan Stojačić je imao to zvanje, ali je Liman poražen u četvrtfinalu. Prošle sezone je slična situacija zadesila NY Harlem i Dominika Džonsa.

Polufinalni okršaj je često finale pre finala

Takođe kroz istoriju, bolji basket se često igrao u polufinalima. 2015. godine Novi Sad je trijumfovao u jednom takvom duelu sa ekipom Trbolvje. Prošle sezone, ponov je Novi Sad igrao epski duel, ovog puta sa Rigom, a Bulut je rešio pitanje finaliste.

I za kraj savet: Ne obraćajte previše pažnje na ono što se dogodilo 1. dana

Prvog dana na programu su dueli u grupi. Ali, mnogi timovi prebace u drugu brzinu tek od nokaut faze.

2014. godine Novi Sad je poražen od Denvera, ali se tog duela niko ne seća. Prošle sezone su bili na ivici eliminacije. Nakon poraza od Prinstona, Zemun su za nokaut fazu savladali u produžetku.

Dok su Zemunci do jedine svoje titule već imali spakovane kofere. Bili su poraženi od Pirana, ali je triler sa Saskatunom pripao srpskoj ekipi, a o toj tituli će se i dalje pričati.

Dakle, bez procena, nagađanja i očekivanja. Basket je sport dinamike i preokreta, tako će biti i u ovom finalu!