Bulut: Nadam se da ću inspirisati barem jedno dete!

0
Foto: FIBA3X3

Kada bismo nabrajali sva individualna i timska priznanja koja je basketaš Novog Sada i reprezentativac Srbije, Dušan Domović Bulut, dobio tokom svih ovih godina – verovatno ne bismo ni imali dovoljno vremena za to.

Ionako je vreme za nova, zar ne? Period od 2012. pa sve do 2020. godine, uz sve te medalje deluje kao iz snova, a kruna je trebalo da budu Olimpijske igre u Tokiju.

Sticajem okolnosti, svi vrlo dobro znamo kojih, Bulut ali i svi drugi basketaši, kao i oni koji su van terena a podjednako uživaju u igri, moraće da čekaju još nekoliko meseci. Da li će nas to poremititi? Naravno da neće, cilj je i dalje jasan.

U razgovoru za “Tokyo 2020”, Bulut se prisetio svog detinjstva, svojih početaka i razloga zašto se opredelio za ovaj put.

bulut-novi-sad-masters-debrecin
FOTO: Fiba 3×3

Danas je najbolji basketaš na svetu, a nekada je bio samo dečak koji je u Novom Sadu okružen košarkaškim terenima, ali i ne tako blistavim okruženjem i dešavanjima u čitavoj zemlji.

Bilo je teško, ali za mene je bilo i zabavno, imao sam mnogo prijatelja, a u svakom bloku se nalazi košarkaški teren. Koristili smo ih za druđenje, za košarku, ali i igranje žmurke, fudbala, stalno smo se družili. Bilo je to normalno detinjstvo“, počeo je Bulut svoju priču.

Kako je rekao, tada je bilo mnogo jednostavnije – nije bilo socijalnih medija, a ni mobilnih telefona, pa je dnevna rutina bila uvek ista. Provodio je sate igrajući se na terenima u kraju, da bi uvek stizao kući na vreme za večeru.

Igrajući košarku, ističe Bulut, ne stiču se samo košarkaške veštine, već i životne lekcije koje te oblikuju kao čoveka.

Lojalnost, prijateljstvo, zajednica, viši ciljevi… I sada je sve isto u mom životu. Imam slične prijatelje kao u detinjstvu, svi se družimo zajedno, uvek sve delimo zajedno i dobre i loše trenutke. Mi smo poput braće po oružju, podržavamo se“, kaže Dušan.

Tokom šestog razreda osnovne škole, Bulut je već znao da želi da postane profesionalni košarkaš. Usledila je selidba u drugi kraj Limana, promena škole i košarkaškog tima.

dusan-bulut-reprezentacija-svetsko-prvenstvo
(FOTO: FIBA3x3)

Tada mi je kliknulo u glavi, želim da budem košarkaš. Tada sam želeo da igram u NBA, kao i svi, naravno“, prisetio se Bulut.

Oprobao se Dušan u 5×5 košarci, ali u to vreme neki lokalni klubovi su zahtevali od igrača da se plate treninzi, što njegova porodica nije mogla baš uvek da priušti. U tim momentima, ulična košarka je uvek bila tu. Međutim, vremenom je postajalo jasnije da je 3×3 zapravo pravi izbor.

Uvek je bilo bolje kada sam napolju sa prijateljima i mnogo puta se desilo da sam propustio trening jer sam napolju igrao 3×3. Bilo je mnogo zabavnije i besplatno, a nikada nisam imao problema sa vežbanjem, jednostavno uzmem loptu, izađem i igram“, seća se Bulut.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je zašto je Bulut vezan za grad Novi Sad, a onda je jasna i obnova košarkaških terena u tom gradu.

Mislim da smo uradili zaista dobru stvar za našu zajednicu i decu tamo”, smatra Bulut.

Osim turnira u okviru FIBA turneje i prvenstava na kojima predstavlja Srbiju, Bulut sa svojom ekipom zna da zaigra i na domaćim turnirima u Srbiji. Poslednji u nizu bio je pre nekoliko meseci baš u Novom Sadu, kada smo imali priliku da vidimo jednu neuobičajenu situaciju – Bulut protiv Novog Sada.

Za mene je najbolji deo dana baš taj kada sam na košarkšakom terenu“, ističe Bulut.

Zanimljiv podatak je da Srbija nikada nije izgubila u Japanu, a upravo tamo će se održati Olimpijske igre.

Za mene je Japan sjajna zemlja, potpuno je suprotno od svega što mi radimo, kultura, hrana… Uvek je zabavno biti ramo, nadam se da ćemo i sada imati sreće i da ćemo zlatnu medalju odneti tamo gde joj je i mesto“, kaže srpski basketaš.

Nije tajna da bi zlatna medalja na Olimpijskim igrama predstavljala veliki uspeh, ali i naradu za sve godine koje je Bulut, ali i njegovi saigrači, proveli na terenima širom sveta.

Mi smo isti momci koji smo bili i na samom početku, prešli smo na viši nivo i nikada nismo odustali. Mislim da bi medalja mnogo značila, ne mogu baš da kažem da je to naš poslednji korak, ali svakako bi se krug zatvorio“, kaže Dušan.

Reprezentacija Srbije je četiri puta osvajala zlatnu medlaju na Svetskom prvenstvu, dva puta je bila prvak Evrope, tako da Olimpijske igre ostaju najveći cilj. Osim toga, Igre će još jednom dokazati da basket 3×3 jeste profesionalan sport i da nije ništa manje zahtevan od recimo košarke ili drugih timskih sportova.

Kada je ovaj sport postao deo olimpijske porodioce, mislim da je pokazano da mi u stvari jesmo profesionalni sportisti. Svi su na nas gledali kao na momke koji nisu uspeli u 5x5m pa se igraju na ulici, a to nije istina“, rekao je Bulut i zatim dodao:

Nadam se da mogu motivisati nekoga, barem jedno dete da krene i da sledi svoj san. Ne samo košarkaše, već i obične ljude – da ostvare svoje snove“, zaključio je Dušan.

Jedna stvar je sigurna, Bulut je prkosio stereotipima na najbolji mogući način – tako što je postao najbolji na svetu.