UB: Nezvanični šampioni Srbije u trci za titulu prvaka sveta

0
Foto: Fiba 3x3

Krajem prošle sezone, kada su basketaši Uba ostali bez završnog turnira svetske serije, bilo je evidentno da će se na teren vratiti dodatno motivisani i direktno krenuti na svetski vrh.

Ubrzo su počeli sa pripremama. Treninzi u Novom Sadu i sparing sa Limanom, doveli su Ub do konkurenta za svetski vrh. Situacija sa korona virusom usporila je njihov napredak. Sezona nije krenula kada smo očekivali, ali to Ubljane nije zaustavilo. Roda prvenstvo Srbije počelo je sa malim kašnjenjem, a tu je Ub pokazao sve što je spremao za Masterse.

Dve titule u prva dva vikenda bila su signal da će se, pri raspodeli trofeja na kraju sezone, i oni pitati.

Usledila je nova, ovog puta mini pauza u prvenstvu, a nakon toga i treće mesto Uba na turniru u Krupnju. Ispostaviće se i najgori plasman u sezoni. A onda Mađarska. Tri Mastersa u sedam dana, a Ubljani su igrali na onom koji je nosio ime Masters Hungary.

A tamo su, blago rečeno, blistali. Već u prvom kolu grupne faze su savladali Rigu. Neugodnu, letonsku ekipu sjajnih šutera, višegodišnjeg rivala Novog Sada, Limana i Zemuna za svetski vrh. Potom je poražen Jeddah, a u polufinalu i Novi Sad. Ub je u Mađarsku poveo Miroslava Pašajlića, organizatora igre i šutera abaligaškog kalibra. Igrač koji je napravio razliku u susretu sa Novosađanima. U ključnim momentima, hladnokrvno, sa distance, rešio je pitanje pobednika. Između ostalog, u Mađarskoj je Ub prikazao i malo sportske drskosti i poteze kojima se preokreće i kada ne ide. U finalu, novi susret sa Rigom potvrdio je sportsku teoriju da ne možeš istog rivala na jednom turniru dva puta pobediti. Nedostajalo je i malo sreće, ali sledeći šut Ivana Popovića će biti važniji i precizniji. Iako su napravili ogroman sportski uspeh, bili su razočarani.

Basketaši Uba/ Foto: Fiba3x3

Pored drugog mesta, na Hungary Mastersu, istakli su se i strelci ekipe Ivan Popović sa 26 i Strahinja Stojačić sa 24 poena, dok je Miroslav Pašajlić proglašen najspektakularnijim igračem ovog turnira. Ništa manje bitan nije Marko Branković, koji je vodio bitke pod košem, a čiji je konstantan napredak evidentan.

Po povratku u Srbiju, usledio je turnir u Inđiji i novo prvo mesto. Definitivno su potvrdili prvu poziciju u domaćem šampionatu, i ako neko može da se “žali” na koronu i što neće biti velikog RODA finala, to su upravo oni. Da i na terenu u Srbiji još jednom potvrde da su ove sezone najbolji.

Poslednjeg vikenda septembra odigrali su još dva turnira, i dva finala. U Požarevcu i Novom Sadu nisu uzeli najsjajnije odličje, ali to im nije pokvarilo skor u sezoni. U domaćem, RODA 3×3 prvenstvu odigrana su šest turnira, Ub je bio učesnik pet finala i osvojio je tri titule. Impresivan podatak domaćeg šampionata.

U ovom trenutku, basketaši Uba su deseti na planeti i svi članovi ekipe nalaze se na širem spisku basketaške reprezentacije Srbije za Olimpijske igre. Ubljani imaju na osnovu čega da očekuju svoja imena i na užem spisku.

Danilo Mijatović svakako ima najviše iskustva u ekipi. Dugogodišnji košarkaš Jadranske lige, predvodio je kragujevački Radnički, pa potom i MZT-a, dok je u 3×3 svetu takođe odavno. “Najsvežiji” uspeh svakako jeste titula Evropskog prvenstva sa reprezentacijom, prošle jeseni.

Strahinja Stojačić je pokretač Ubljana. Igrač sa previše energije koji nikada ne odustaje. Atraktivnim zakucavanjima i brzim trojkama neretko turnir obeležava sjajnim potezima, koji su pak mnogo puta i bili odlučujući za ekipu. Takođe, i prvi strelac ekipe, pa nema sumnje da je Ub sa njim u sastavu pretplaćen na dobre rezutlate.

Možete biti i laik za 3×3, ali napredak Marka Brankovića nećete propustiti. Nakon što je rešio polufinale Mastersa u Saskatunu, Branković  je mnogo češće u prilici da svojim potezom donese prevagu. Izostanak Danila Mijatovića tokom ovogodišnjih turnira, sjajno je nadomestio, što se vidi i po timskim rezultatima. Nakon pripremnog perioda, Ub je u njemu dobio veliko pojačanje.

Miroslav Pašajlić (FOTO: FIBA 3×3)

Organizaciju igre sada je na sebe preuzeo Miroslav Pašajlić. Najmlađi član ekipa i košarkaš Metalca, relativno je nov na svetskoj basketaškoj sceni, ali je već na prvom turniru pokazao o igraču kakvog kalibra se radi i koliko će značiti Ubu.

Epitet vođe iz senke pripada Ivanu Popoviću. Ubljanin je najduže od svojih saigrača u 3×3 svetu i odavno predstavlja ime i za zvaničnike i za rivale. Potezi popularnog Žuće nisu najatraktivniji, niti je njegova energija na nivou ostalih igrača. Ali brzim prodorom ili šutom sa distance, hladne glave, iznenadiće protivnika i doneti pobedu.

Ovih dana se spremaju i za poslednji Masters turnir u sezoni, krajem novembra Doha će ugostiti najbolje basketaške ekipe. Nezavisno od tog rezultata, Ub će zajedno sa još 11 najboljih ekipa,igrati završni turnir u Jeddahu i boriti se za titulu prvaka sveta, sa Danilom Mijatovićem u timu. Ono što je prošle jeseni izmaklo, ove godine je Ubljanima došlo na naplatu, a Ivan Popović će, kao najiskusniji na basketaškoj sceni konačno biti u prilici da postane vođa šampionske ekipe.