TOP 5: Najbolje od Limana

0
Foto: facebook.com/liman3x3/

Pauza zbog virusa korona bliži se kraju, a ekipe pametno koriste preostale dane do prvog turnira pripremajući se za start. Liman trenira u Novom Sadu, na svom terenu, u najjačem sastavu. Od kada su se pojavili na FIBA 3×3 turu, Limance krasi lepršava igra, čvrsta odbrana i odličan šut sa distance.

I kroz ovu srpsku ekipu je prošlo dosta drugih igrača, trag je ostavio Marko Branković, a zatim su se Limanci istakli kao četvorka koja može da pokori svet.  Ipak, i povrede su dosta uticale na pohod na svetski vrh, ali problemi su doneli i jednu pozitivnu promenu,novajliju u ekipi, Maksima Kovačevića.

Pet igrača, u svakom trenutku raspoloženi za odličan basket, odlučujući šut nijednom nije stran, požrtvovana igra i mirna ruka. U svojoj istoriji, basketaši Limana su imali pregršt poteza za uvodne špice, odlučujućih bacanja, prodora, dvojki, asistencija. Ovog puta, fokusiraćemo se na top 5, subjektivno, najboljih poteza, najuspešnijih srpskih ekipa.

Limanov igrač za najteže zadatke, “grize” u odbrani i rešava u napadu kada je najpotrebnije, Aleksandar Ratkov, doneo je timu jednu od najvažnijih pobeda u, po mnogima, najboljem basketaškom okršaju na FIBA terenima. Takozvani “circus shot” Ratkov je pogodio protiv Novog Sada na mastersu u Debrecinu 2017. godine. Šut za pobedu rezultatom 18:17 Ratkov je ubacio na manje od tri sekunde do kraja polufinala.

Borbeni i nasmejani Limanov div ispod koša, Mihailo Vasić, prošlu sezonu završio je na prvom mestu po broju postignutih koševa. Uvek sigurna opcija za poene svoje ekipe, Vasić nikada nije jurio efektne poteze, pa na spisku svojih najboljih poteza prednjače pozicioniranje u reketu i laki poeni pored snažnih igrača odbrane. Jedna od takvih situacija je i u duelu sa Rigom na mastersu u Debrecinu 2018. kada se Vasić, nakon jake odbrane udaljio korak od koša i gotovo iz mrtvog ugla ubacio preko čuvara i table.

Stefana Stojačića svi vide kao vođu tima. Mekanog šuta, uvek spreman da odluči pobednika, bez obzira da li je finale mastersa ili turnir b kategorije, Stojačić i jeste jedan od vođa ekipe. Lista odlučujućih poena je svakako podugačka, ali valja se podsetiti mastersa u Utsunomiyi 2018. godine i okršaja sa češkim Humpolecom kada je Liman bio u podređenoj poziciji veći deo duela. A onda, u poslednjem minutu, Stojačić je poentirao nakon prodora, pa vezao dva pogotka sa distance i Liman je izborio plasman u finale mastersa.

Stefan Kojić je svoju popularnost stekao još na terenima King of the Rock, pa je navijačima poznat kao ledeni trojkaš sa odličnim pregledom igre. Plej u telu krila. U njegovoj arhivi ima raznih poteza, od asistencija bez gledanja, do dvojke preko ruke. Ne beži od kontakta i mogućnosti da jednim potezom reši turnir. Još jedan potez iz Debrecina je time na ovom spisku. U eliminacionoj fazi je “zaradio” povredu, četvrtfinale sa Novim Sadom je rešio dvojkom pored Buluta i Majstorovića.

Već u finalu ovog turnira, usledila je nova drama, i potezi vredni istorije. Liman je nakon odlučujuće dvojke Kojića u četvrtfinalu, ostao bez izmene u finalu. Duel sa Rigom bio je na jednu loptu, usledila je i povreda Kovačevića. Sa zavojem preko čela, Kovačević se vratio na teren, dvojkom vratio Liman u igru, u sledećem posedu, Maksim Kovačević je izrastao u heroja Limana. Potezi vredni divljenja, Kovačević je publici pokazao nešto što su navijači Limana odavno znali, da će tek blistati. Došao je kao igrač zadatka i izrastao u igrača odluke.