Marko Milaković: Znao sam da je ponuda iz Japana najbolja za moju buduću karijeru

0
Foto: Fiba3x3

Marko Milaković proteklu sezonu proveo je u Japanu, u timu Utsunomiya. U tandemu sa Dušanom Popovićem, igrali su turnire na svetskom nivou. Milaković je pre Japana bio deo novosadske Detelinare, mlade ekipe, koja je u Srbiji znala da pomrsi konce velikanima. Kada je došlo vreme za nove izazove, nekadašnji košarkaš Vojvodine, prihvatio je ponudu iz zemlje izlazećeg sunca, interesantne kulture i sportske discipline.

Kako je došlo do saradnje sa japanskim timom i kako si se odlučio na taj korak da drastično promeniš sredinu?

„Nakon dve sezone igranja u Srbiji, posle Mediteranskih igara sam dobio ponudu od Dušana Buluta, da se priključim ekipi Utsunomiya Brex“.

Foto: Fiba3x3

Koji je bio glavni razlog za takvu odluku?

„Odmah sam, pre svega znao da je to najbolja opcija za moju buduću karijeru, pored toga uvek sam maštao da idem u Japan, njihova kultura me uvek fascinirala kao i sve njihove Anime (Manga)“.

Imao si priliku da igraš i u Srbiji, koje su glavne sličnosti i razlike izmešu ova dva iskustva?

„Igranje za Detelinaru je bilo dosta različito sa igrom u Japanu. Za Detelinaru smo mi sami morali da organizujemo, finasiramo i sam fokus nije bio na treniranju, dok sam u Japanu video kako je biti na profesionalnom nivou, gde je obezbeđeno sve“.

Foto: Fiba3x3

Da li postoji najvažniji ili najdraži momenat u tvojoj dosadašnjoj inostranoj karijeri, koji bi posebno želeo da izdvojiš?

„Ima ih zaista dosta, izdvojio bih osvajanje Premijer lige, jer smo tom pobedom obezbedili masters  Jeddah, gde smo završili kao četvoroplasirani i postali najbolja ekipa Japana. Ali jedan od najdražih momenata mi  je Svetsko prvenstvo i osvajanje bronzane medalje, jer je za mene to bila poslednja prilika da igram za reprezentaciju do 23 godine“.

Foto: FIBA3x3

Pre nekoliko godina imao si priliku da igraš i prvenstvo Srbije. Kako ti se tada činio kvalitet domaćeg basketa i da li sada uspevaš da ispratiš te turnire?

„Svi znamo da Srbija ima najbolje ekipe u basketu, samim tim turniris su bili i biće sve teži za osvajanje. Trudim se da ispratim svaki turnir, koliko mi to vreme dozvoljava“.

Foto: Fiba3x3

Da li možeš da uporediš sa prvenstvom Japana i koje ti se čini organizovanijim i kvalitetnijim?

„Basket u Japanu se još uvek razvija, ali oni mnogo ulažu, vole i cene taj sport, turniri su im na zavidnom nivou, dok u Srbiji akcenat nije na organizaciji, već u lepoti basketa“.

Koliko inostrana karijera utiče na tvoju porodicu i privatan život, da li postoji stvar kojih si morao da se odrekneš kako bi sada bio tu gde jesi?

„Teško mi pada što sam daleko od porodice, ali Japan je za mene bila savršena prilika da napredujem i težim ka mom cilju“, zaključio je Milaković.