Nikola Pavlović: Nigde se ne igra kao u Srbiji!

0

Sa ekipom Novog Sada, Nikola Pavlović beležio je sjajne rezultate, kako na domaćim, tako i na inostranim turnirima. Nešto kasnije, u potrazi za novim izazovima, karijera ga je odvela najpre u Japan, a potom i na Filipine.

Pavlović je odličnom igrom vodio svoj tim Pasig i pokazao zašto basketaši iz Srbije važe za najbolje na svetu.

O promeni sredine, iskustvu, privikavanju i uspesima sa timom, Nikola je govorio za naš sajt. I ne samo to, otkrio nam je i da ćemo ga sledeće sezone ponovo gledati u Japanu!

Kako je došlo do saradnje sa filipinskim timom i kako ste se odlučili na taj korak da drastično promenite sredinu?

“Do saradnje je došlo tako što me je drugar, koji je već bio u kontaktu sa njima predložio treneru, da bi kasnije usledio poziv od trenera Erika, koji je inače vrlo cenjen trener na Filipinima. Posle par razgovora sa njim svidela mi se njihova vizija i plan, te sam odlučio sam da prihvatim ponudu”, objasnio je Pavlović.

Nikola Pavlović

Koji je bio glavni razlog za takvu odluku?

“Bilo je dosta razloga iskreno. Prvo, Filipinci žive za košarku i 3×3, tamo je to kao religija. I kao što sam rekao, svidela mi se vizija tima, planovi i program. Sezonu pre Filipina sam igrao u Japanu, pa je poziv sa Filipina iskreno bio izazov za mene, tako da sam odlučio da karijeru nastavim tamo”, kaže Nikola.

Imali ste priliku da igrate i u Srbiji, za Novi Sad, pa koje su glavne sličnosti u razlike između ova dva iskustva?

“Igranje sa Novim Sadom je bilo lagano. Poznavali smo se od ranije i nije bilo teško uklopiti se u takav tim sa izvanrednim igračima. Sa druge s trane, na filipinima moji saigrači nisu nikad pre igrali 3×3, tako da je bilo malo teže na početku, ali vremenom je sve došlo na svoje mesto. Uglavnom, to su dva potpuno različita iskustva”, jasan je Pavlović.

Novi Sad (FOTO. FIBA3x3)

Da li postoji najvažniji ili najdraži momenat u Vašoj dosadašnjoj inostranoj karijeri, koji biste želeli posebno da izdvojite?

“Ako bih baš morao da izdvojim najvažniji momenat u inostranoj karijeri, to bi bilo treće mesto Japanske lige Zato što smo tada igrali sa tri igrača, znači bez izmene ceo playoff. A, najdraže priznanje mi je za najboljeg asistenta Lige Japana”, kaže Nikola.

Pre nekoliko godina imali ste priliku da igrate i prvenstvo Srbije. Kako Vam se tada činio kvalitet domaćeg basketa i da li sada uspevate da ispratite te turnire?

“Basket kod nas je, kao i uvek, na visokom nivou. Sve ekipe su jake i dobre, tu svako svakog može da pobedi, što nije slučaj u drugim zemljama koje imaju lige. Iskreno, nisam mogao da gledam mečeve zbog obaveza vremenske razlike, ali sam pratio dešavanja po društvenim mrežama”, rekao je Pavlović.

Pasig 3×3 (FOTO: FIBA3x3)

Da li možete da uporedite sa prvenstvom Filipina i koje Vam se čini organizovanije i kvalitetniji?

“Prvenstvo Srbije je definitivno kvalitetnije. Kod nas se igra najbolji basket i to je to. Nigde se ne igra kao kod nas i ja mislim da je glavni razlog za to što niko nema takav inat i želju za pobedom kao mi. Nije bitno da li je prvenstvo ili trening, mi uvek želimo da pobedimo Tako da, što se tiče kvaliteta, definitivno prvenstvo Srbije je jedno od najjačih na svetu, ako ne i najjače. A, što se tiče organizacije, na Filipinima je bila ludnica kao NBA All Star vikend svaki turnir. Definitivno jedno od lepših iskustava u dosadašnjoj karijeri”, smatra Nikola.

Koji je glavni cilj u novoj sezoni, šta možemo da očekujemo?

“Što se tiče sledeće sezone, potpisao sam ugovor sa ekipom iz Japana, protiv koje sam imao prilike da igram. Mogu da kažem da ćemo biti nezgodna ekipa (smeh). Ali s obzirom na trenutno stanje u svetu, zbog virusa kao što znate, sve je odloženo i ne znam kada će početi prvenstvo u Japanu”, kaže Pavlović.

Koliko inostrana karijera utiče na Vašu porodicu i privatan život, da li postoji stvar koje ste morali da se odreknete, kako biste sada bili tu gde jeste?

“Da budem iskren, ne utiče uopšte, zato što su moja supruga i dete uvek sa mnom, gde god ja igram. Ipak, sa druge strane utiče na to što ne viđam svoje roditelje i sestru tako često, mada oni su se već navikli na to, zato što od svoje 22. godine igram u inostranstvu. Što se tiče odricanja, nisam morao ničega da se odreknem, zato što radim ono što volim i uživam u tome, zaista nema lepše stvari od toga. Mogu samo da budem zahvalan i na neki način privilegovan, zato što mogu da se bavim poslom koji volim”, zaključio je Pavlović.