Dušan Popović: Ponuda iz Japana je bila najprimamljivija

0
Dušan Popović

Publika u Srbiji imala je priliku da ga upozna i da uživa u njegovim potezima na terenu nekoliko godina. Ipak, od 2019. godine zapazila ga je i svetska publika. Dušan Popović je posle basketaške epizode u Srbiji, odlučio da promeni sredinu i isproba se u potpuno novim okruženju.

Karijera ga je odvela u Japan, a tamo je sa svojim saigračima iz ekipe Utsunomiya beležio sjajne rezultate, kako na domaćim, tako i na svetskim terenima. U ekipi mu je društvo pravio još jedan srpski basketaš, Marko Milaković.

Kakva iskustva nosi iz Japana, koji mu je omiljeni momenat u dosadašnjoj karijeri, kao i koliko basket 3×3 utiče na njegov život, ispričao je Dušan za naš sajt.

Dušan Popović (FOTO: FIBA3x3)

Kako je došlo do saradnje sa japanskim timom i kako ste se odlučili na taj korak da drastično promenite sredinu?

“U Januaru 2018 godine sam bio u Kini na turniru i preko drugara koji takođe igra basket, kontaktirao me je tim iz Japana. S obzirom na to da sam i ranije dosta putovao dok sam igrao za ekipu iz Beograda, odlučio sam se da promenim sredinu na duže i da ta sredina bude upravo Japan”, priseća se Popović.

Koji je bio glavni razlog za takvu odluku?

” Pošto sam završio saradnju sa timom iz Beograda, morao sam da se odlučim za novu sredinu. Od nekoliko ponuda, najprimamljivija mi je bila ova iz Japana, što zbog same ponude, što zbog njihove kulture, načina života, tradicije i same države”, kaže Dušan.

Imali ste priliku da igrate i u Srbiji, koje su glavne sličnosti i razlike između ove dve države, lige i ova dva iskustva?

“Dok sam igrao za ekipu iz Beograda nismo odigrali nešto puno turnira u Srbiji, ali mogu da kažem da je glavna razlika to što se u Japanu igra na profesionalnom nivou, dosta klubova angažuju strane igrače, dok se u Srbiji više igra amaterski. Ali, svakako mogu reći da je kvalitet na visokom nivou. Što se tiče sličnosti, nažalost, nema ih mnogo”, rekao je Popović.

Da li postoji najvažniji ili najdraži momenat u Vašoj dosadašnjoj inostranoj karijeri, koji biste želeli posebno da izdvojite?

“Naravno da postoji, na prvom mestu izdvojio bih trenutak kada smo postali šampioni Premier lige, koja se sastoji od timova iz četiri različite države. Tim osvajanjem smo obezbedili Masters turnir u Kini. Izdvojio bih i trenutak kada smo završili kao četvrtoplasirani na Mastersu u Saudijskoj Arabiji i time zvanično postali najbolja ekipa u Japanu”, ponosan je Popović.

Pre nekoliko godina imali ste priliku da igrate i prvenstvo Srbije. Kako Vam se tada činio kvalitet domaćeg basketa i da li sada uspevate da ispratite te turnire?

“Da, igrao sam dve godine zaredom prvenstvo Srbije. Kao i sada, i tada je kvalitet basketa bio na zavidnom nivou, bilo je dosta jakih timova koji su želeli da se pokažu. Uspevam da ispratim koliko mi vreme dozvoli, jer je vremenska razlika velika”, kazao je Dušan.

Da li možete da uporedite sa prvenstvom Japana i koje Vam se čini organizovanije i kvalitetniji?

“U Japanu prvenstvo je dosta organizovanije, kako pre, tako i tokom i po završetku turnira. A, što se tiče kvaliteta definitivno je na srpskoj strani”, smatra Popović.

Koliko inostrana karijera utiče na Vašu porodicu i privatan život, da li postoji stvar koje ste morali da se odreknete, kako bi sada bili tu gde jeste?

“Naravno da utiče pogotovo na moje roditelje najviše zbog daljine, s obzirom da mi se devojka bavi istim poslom i živi u inostranstvu već duži period, između nas vlada potpuno razumevanje, a što se tiče društva – oni su navikli da manje-više nisam u Srbiji”, zaključio je Dušan.