Najbolje od basketa, uživajte!

0
Foto: Fiba3x3

Pauzu na terenima širom sveta, ali i, ako je sudeći po trenutom stanju, odloženi početak basketaške sezone, Fiba je iskoristila za još jedno podsećanje. Ovog puta, reč je o 10 najboljih basketaških utakmica.

Top 10 kreće od mastersa u Lozani, utakmicom između NY Harlema i Nanta. Imala je francuska ekipa +3 i dva slobodna bacanja za “overavanje” trijumfa, ali je Harlem dvojkom Dominiqua Jonesa otišao u produžetak, u kom su Amerikanci došli do slavlja.

Na 9. poziciji našao se okršaj basketašica Novog Zelanda i Australije na turniru u Šenženu. Veliku rezultatsku prednost i bolju igru, Australija je prokockala u finišu, a Novozelanđanke su obezbedile pobedu u produžetku.

Osmo mesto pripada selekcijama Poljske i Srbije. Uz podsećanje na koš Dejana Majstorovića u polufinalu Svetskog prvenstva, ovog puta glavna uloga pripala je Michaelu Hicksu. Reč je o utakmici za bronzu na Svetskom šampionatu u Amsterdamu, koju je Hicks rešio dvojkom u padu.

Meč Azija kupa između Mongolije i Australije našao se na sedmom mestu. Naime, reprezentacija Mongolije je bila u prednosti tokom većeg dela okršaja, ali su Australijanci izborili produžetak u kom su došli do pobede rezultatom 17:16.

Sledeći na listi su basketaši do 18 godina, a mladi reprezentativci Francuske i Sjedinjenih Američkih Država igrali su na Decathlon turniru u Mađarskoj. Meč je obilovao kvalitetnim potezima mladih nada, te se zbog toga i našao u top 10.

Još jedan četvrtfinalni meč, ovog puta basketašica, na spisku je Fibe. Reč je o duelu sa poslednjeg Svetskog prvenstva između Španije i Mađarske. Španjolke, koje u ženskom basketu važe za jednu od vodećih ekipa, poražene su dvojkom u produžetku rezultatom 19:18, a heroj Mađarske postala je Dora Medgyessy.

Na četvrtoj poziciji našao se jedan od prvih okršaja za titulu između Limana i Novog Sada. Neizvesno finale mastersa u Debrecinu koje je najveću pažnju privuklo zbog duela između Dušana Domovića Buluta i Stefana Stojačića, rešio je Aleksandar Ratkov, iz gotovo nemoguće situacije, pogotkom preko glave.

Treće mesto zauzeli su basketaši Brazila, koji su na Svetskom prvenstvu za igrače do 18 godina, uspeli da se vrate iz velikom minusa protiv Italije i trijumfuju sa 21:20.

Drugo mesto pripalo je košu Bogdana Dragovića za titulu svetske serije u Pekingu. Šut na isteku vremena, gotovo iz auta, Dragović je pogodio preko Buluta, za najvažniju titulu Zemunaca.

Ako je pogodak Ratkova bio iz nemoguće situacije, koš Dragovića bio je ili koš iz očaja ili pun vere, kako god oba su potez koji se dešava jednom u životu.

Finale Svetskog šampionata iz 2016. godine između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, je na suverenom prvom mestu. Sada već kultna utakmica odigrala se u Kini, a srpska ekipa u sastavu Majstorović, Savić, Bulut i Ždero, slavila je sa 21:16. Koš za titulu delo je Dušana Domovića Buluta, koji je i tada vladao svetom.