Nemanja Drašković – Zemunac u pohodu na svetski vrh

0
Nemanja Drašković foto: FIBA3x3

Ekspanzija basketa u svetu donela je i formiranje ekipa u zemljama koje nisu poznate kao sportske nacije. Ipak, uz dobru selekciju igrača i kvalitetan rad, Saudijska Arabija je dobila tim koji je prethodnu sezonu završio u top 10 svetskih ekipa. Za Jeddah su igrali Kevin Corre, Khalid Abdel-Gabar, Szymon Rduch i Nemanja Drašković. Nekadašnji basketaš Džakova, za sobom ima najuspešniju sezonu u karijeri, a određene detalje iz iste, podelio je za naš sajt.

Kako je došlo do saradnje sa timom iz Saudijske Arabije i kako si se odlučio na taj korak da drastično promeniš sredinu?

Došlo je tako što me je trener i menadžer naše ekipe, inače dugogodišnji igrač ekipe Ljubljana, kontaktirao i pitao da li sam za saradnju sa timom iz Saudijske Arabije, što me je odmah zainteresovalo“.

Foto: Fiba3x3

Koji je bio glavni razlog za takvu odluku?

Glavni razlog je bio to što bi dobio priliku da 3×3 igram na najvišem nivou“.

Imao si priliku da igraš i u Srbiji, koje su glavne sličnosti i razlike?

Razlike su naravno u uslovima. Znamo kako većina ekipa u Srbiji funkcioniše. Snalaženje što se tiče treniranja, opreme, putovanja… Dok smo u Džedi imali sve što nam je bilo potrebno i nismo morali da razmišljamo ni o čemu osim o našoj igri, što mnogo olakšava igračima. A kao sličnost bih naveo način treninga koji verovatno dosta stranih ekipa prepisuje od timova sa ovih prostora, pošto smo godinama na vrhu svetskog basketa“.

Foto: Fiba3x3

Da li možeš da izdvojiš najvažniji ili najdraži momenat u tvojoj dosadašnjoj inostranoj karijeri?

Najdraži je verovatno i naš najveći uspeh za kratko vreme kada smo posle dva turnira osvojili challenger u Kini i plasman na masters u Los Anđelesu, što je bio fantastičan rezultat za sve nas“.

Pre nekoliko godina imao si priliku da igraš i prvenstvo Srbije. Kako ti se tada činio kvalitet domaćeg basketa i da li sada uspevaš da ispratiš te turnire?

Kvalitet je kao i uvek bio na dosta visokom nivou u Srbiji. Pogotovo na završnom turniru Srbije koji je jačinom u zadnje dve, tri godine bio u rangu turnira Svetske serije. Kada sam otišao nastavio sam da pratim basket u Srbiji, najvećim delom moju bivšu ekipu Džakovi. Pokušavao sam da pogledam sve njihove baskete putem livestreama, tako da sam bio u toku dešavanja u Srbiji“.

Foto: Fiba3x3

Koliko inostrana karijera utiče na tvoju porodicu i privatan život, da li postoje stvari kojih si morao da se odrekneš kako bi sada bio tu gde jesi?

Utiče u smislu da ne provodim vreme sa porodicom i prijateljima. A odricanja, kao i u svakom sportu, prate nas još od košarkaških dana pa evo i sad u 3×3 svetu. Ali to je nešto što volim i u čemu uživam. Možda zbog tog spoja nemam osećaj da se odričem nekih velikih stvari, već je to normalan proces koji traje već godinama“.