TOP 10 momenata: Plasman na OI, odbranjena evropska titula, Novi Sad ponovo nezaustavljiv…

0
Foto: Fiba3x3

Odbranjena titula na Evropskom prvenstvu, plasman na Olimpijske igre, novi – stari šampion FIBA3x3 World Tour-a, brojni dueli srpskih timova, nova lica na basketaškim terenima… Samo su neki od momenata koji su obeležili godinu za nama, a mi vam izdvajamo TOP10 najvažnijih u 2019. godini.

Sam početak sezone doneo nam je spektakl u Novom Sadu. Već u maju imali smo priliku da gledamo neke od najboljih svetskih ekipa u “srpskoj Atini”, a na domaćem terenu pobedili su basketaši Novog Sada.

Samo mesec dana kasnije usledilo je šesto izdanje Svetskog prvenstva, na kojem je Srbija branila titulu. Naši basketaši nisu uspeli da dođu do odličja, što je bio prvi put od kada je takmičenje osnovano. Našu zemlju na ovom prvenstvu predstavljali su Dušan Domović Bulut, Mihailo Vasić, Dejan Majstorović i Marko Savić.

Paralelno sa svetskim šampionatom, u Minsku su održane Evropske igre, na kojima su Srbiju predstavljali i basketaši i basketašice. Momci su zaustavljeni u četvrtfinalu, dok su devojke zastale u grupnoj fazi takmičenja. I pored toga, Marko Ždero, Lazar Rašić, Marko Dugošija, Nikola Vuković, Jefimija Karakašević, Mirjana Beronja, Tamara Rajić i Dragana Gobeljić ostavili su sjajan utisak i doneli nove bodove Srbiji.

Jul nam je doneo još jedan svetski spektakl u Srbiju. Posle Novog Sada, i Beograd se pokazao kao sjajan domaćin, a na challenger-u ispred beogradske arene najbolji su bili basketaši Zemuna. Zemunci su imali trnovit put do nove titule, pošto su takmičenje počeli u kvalifikacijama. Bez jednog od najboljih svetskih igrača, Bogdana Dragovića, oni su na domaćem terenu pobedili i vvelike favorite, ekipu Rigu, a u samom finalu i svetskog šampiona – Novi Sad.

 

Posle gotovo 40 turnira širom Srbije, u avgustu je došao red i na veliko finale RODA prvenstva Srbije, koje je održano u Novom Sadu. Sezonu su obeležila neka nova imena na basketaškoj mapi, ali je titulu odbranio tim Limana.

Septembar i oktobar bili su rezervisani za reprezentativni dres. Baš kada su mnogi otpisali našu reprezentaciju posle svetskog šampionata, oni su se vratili u velikom stilu. U nešto izmenjenom sastavu, selekcija Srbije odbranila je titulu evropskog šampiona i pokazala da je i dalje jedna od najboljih ikada. Nacionalni dres u Debrecinu nosili su Dejan Majstorović, koji je poneo i titulu MVP, Dušan Domović Bulut, Marko Savić i Danilo Mijatović.

Nekoliko dana kasnije imali smo priliku da gledamo Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina, a naši momci zauzeli su peto mesto. U Tbilisiju Srbiju su predstavljali Luka Šarenac, Novak Gole, Ranko Kumović i Dušan Simjanovski.

Oktobar je svim zaljubljenicima u basket doneo “putovanje” u Kinu. Srpski reprezentativci do 23 godine takmičili su se na Svetskom prvenstvu i pokazali da Srbija ne mora da brine za budućnost ove igre. Do bronzane medalje stigli su Marko Milaković, Vladimir Trajković, Dušan Samardžić i Goran Vidović.

Dve sjajne vesti u novembru. Samo dan pre početka finalnog turnira FIBA 3×3 je objavila spisak učesnika Olimpijskih igara, koji su obezbedili direktan plasman u Tokio. Potvrđeno je ono što smo i očekivali, a to je da je naša selekcija već obezbedila učešće, shodno dominaciji tokom prethodnih godina.

Dva dana kasnije – četvrta titula svetskog šampiona za Novi Sad. U sličnoj situaciji kao kada je reprezentacija nekoliko meseci ranije osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, tako su i Novosađani pokazali da ih nikada ne treba podceniti.

Iza nas je veoma uspešna godina za srpski basket, a nama ostaje da se nadamo i verujemo da će naredna biti još uspešnija.