Sjajna statistika srpskih basketaša: Vasić i Bulut među najboljima ove sezone

0
Dušan Bulut i Mihailo Vasić foto: FIBA3x3

Ovogodišnju basketašku sezonu po mnogo čemu obeležili su srpski igrači i timovi. FIBA je ovih dana objavila i kratak osvrt na najbolje statističke momente sa svetske turneje, a najveću pažnju privukle su ekipe Novog Sada i Limana.

U kategoriji najbolji strelac istakao se Limanov ovogodišnji kapiten, Mihailo Vasić, sa fantastičnih 260 poena. Učestvovao je na svim masters turnirima i završnom finalu, a prednjačio je koševima iz reketa, dok je u odlučujućim tenucima preuzimao odgovornost i pogađao sa distance. I preostali basketaši Limana nalaze se u najboljih osam strelaca tura.

Dušan Domović Bulut poznat je po svojim sjajnim asistencijama i driblinzima, ali i kao jedan od najboljih poentera. On je ove sezone  trijumfovao u kategoriji najviše postignutih poena u proseku po utakmici (7,5). Ispred srpskog basketaša nalazi se član Rige, Karlis  Lasmanis (7.2)  Dominique  Jones (7), koji je proglašen za MVP-ja regularnog dela sezone.

Marcel Esonwune (NY Harlem) bio je najistaknutiji pojedinac u kategoriji zakucavanja (15) i blokada (32).

Još jedno priznanje Limanovom timu doneo je Stefan Kojić. FIBA je Kojića izdvojila kao ključnog igrača Limana u turbulentnoj i povredama obeleženoj sezoni. Prizanje je dobio u kategoriji najzanimljiviji momenti (127) i ključne asistencije(69).

Novosađani su i ove sezone stigli do titule, i pokazali da još uvek imaju sjajnu odbranu. Aktuelni svetski šampion je tokom ove godine beležio ubedljive pobede, a u proseku  je svoje protivnike dobijao sa razlikom od pet poena. Odmah iza njih nalaze se basketaši Rige, koji su do trijumfa stizali sa po 3,1 poena viška. Posebno je zanimljivo da su basketaši NY Harlema najbrže završavali svoje okršaje. Na listi od osam najbrže završenih utakmica, oni prednjače sa pet odigranih. Najbržu pobedu su ostvarili za 5 minuta i 31 sekundu, dok su najbrže poraženi za šest minuta i 16 sekundi u finalu Meksiko Sitija, upravo od Novog Sada.

Nema sumnje da je iza nas vrlo uzbudljiva sezone i da su se na svetsku scenu probila neka nova imena, a mi verujemo da nas naredne godine očekuje još mnogo iznenađenja i uzbuđenja.