SP U23: Srbiji prvo mesto u Grupi D, Trajković heroj!

0
Foto: FIBA3x3

Trećeg dana Svetskog prvenstva za igrače do 23 godine, koje se održava u Kini, basketaši Srbije upisali su dve nove pobede u grupnoj fazi i time zauzeli prvu poziciju Grupe D, koja osigurava plasman u četvrtfinale. Srpski basketaši su najpre ubedljivo savladali Južnu Koreju, da bi u narednoj utakmici nakon velikog preokreta u neizvesnoj završnici savladali i selekciju Holandije, posle neverovatnog pogotka Vladimira Trajkovića.

U prvom današnjem meču, Srbija je pobedila Južnu Koreju sa ubedljivih 17:5 i time najavila plasman u eliminacionu fazu. Posle početne prednosti Južne Koreje, srpski basketaši su napravili seriju od 6:1 i time u potpunosti okrenuli rezultat u svoju korist. Uz nešto čvšću odbranu, obe ekipe su već sredinom meča imale problem sa faulovima, ali to nije sprečilo Samardžića da pogodi sa distance za velikih 8:2. U potpunosti su naši momci kontrolisali utakmicu, a već u narednom napadu ponovo se Samardžić našao u glavnoj ulozi. Uz sjajajn pogodak pod košem, precizno je izveo i dodatno slobodno bacanje i time praktično rešio pitanje pobednika. Nisu se predavali igrači Koreje, pokušavali su šutevima sa poludistance da ublaže zaostatak, ali im to nije polazilo za rukom. Sjajna i organizovana igra u oba pravca donela je našim momcima novu pobedu u Kini sa ubedljivih 17:5.

Znatno teži rival čekao je naše basketaše u drugom meču, a upravo sa Holandijom borili su se za prvo omesto u Grupi D. Naši basketaši bili su u rezultatskom zaostatku tokom većeg dela meča, ali je u neizvesnoj završnici odgovornost preuzeo Trajković, koji je pogodio sa distance i doneo konačnih 15:13.

Velika borba vodila se od samog starta, a basketaši Holandije su u prvih nekoliko minuta održavali konstantnu prednost od dva ili tri poena. Oba tima pružila su čvrstu odbranu, a uz novi poen pod košem srpski reprezentativci prišli su na samo poen zaostatka. Ipak, novi faul naših momaka doneo je Holandiji dva slobodna bacanja, a posle sjajnog zakucavanja, holanđani su se ponovo “odlepili” na +4.  Sredinom meča Samardžić je uputio sjajan pas ka Vidoviću, koji je pogodio pod košem i smanjio zaostatak svog tima, ali su se Holanđani ponovo našli na liniji penala. Uz oba pogođena slobodna bacanja, prednost od četiri poena ponovo je bila na strani holandske reprezentacije. Nisu se predavali naši momci, pokušavali su šutevima sa distance da stignu do rezultatskog izjednačenja, a na samo dva i po minuta do kraja stigli su do -2. Priliku za izjednačenje propustio je Vidović, koji nije bio precizan na liniji penala, ali je u sledećem napadu pogodio pod košem. Pretili su naši momci u neizvesnoj završnici, a 20 sekundi pre kraja utakmice stigli su i do 13:13. U narednim sekundama glavnu ulogu preuzeo je Trajković, koji je pogodio sa distance i doeno Srbiji pobedu od 15:13 uz veliki preokret.