Belgrade challenger: Tri srpske ekipe u kvalifikacijama

0
Belgrade challenger

Kao zemlja basketa i zemlja koja je iznedrila mnoge šampione, Srbija je odavno zaslužila da se na njenom području organizuju svetski turniri pod pokroviteljstvom FIBA. Ove godine ćemo konačno imati priliku da neke od najboljih svetskih ekipa, predvođene aktuelnim šampionom, Novim Sadom, gledamo i u Beogradu.

Nakon turnira u Novom Sadu, koji je ušao u istoriju, kao prvi turnir koji je održan u Srbiji pod pokroviteljstvom FIBA, na redu je i Beograd. Na platou ispred “Štark arene”, od 13. do 14. jula imaćemo priliku da uživamo u pravom basketaškom spektaklu koji će nam prirediti sjajni timovi koji dolaze, kako iz Srbije, tako i iz sveta.

Program će početi u subotu, sa početkom od 15.00 časova, kada će krenuti takmičenje u kvalifikacijama. Već u prvim utakmicama naša zemlja imaće čak tri predstavnika. U prvoj kvalifikacionoj grupi naći će se svetski šampion iz 2017. godine, Zemun, kao i ekipa iz Bosne i Hercegovine, Pale, i gruzijski Tbilisi. Zemunci će i na ovom turniru igrati u nešto izmenjenom sastavu, s obzirom na to da se jedan od najboljih svetskih igrača, Bogdan Dragović, još uvek nije oporavio od povrede, a u timu neće biti ni Marka Dugošije. Umesto njih, beogradskoj publici predstaviće se Stefan Nikolić, uz Nebojšu Boškovića i standardne Lazara Rašića i Nikole Vukovića. Zemunci su ovu sezonu otvorili na spektakularan način – triplom krunom u domaćem prvenstvu, da bi nakon toga došli i do titule na Ulaanbaatar challenger-u. Nedavno su na Haining challener-u zauzeli drugo mesto, te je ovo još jedna prilika da pokažu da su ponovo u sjajnoj formi i da važe za jedne od velikih favorita. Protivnici srpskoj ekipi u kvalifikacijama se ne nalaze u TOP30 timova prema FIBA rang listi, ali svakako da su sa razlogom tu i da će dati sve od sebe da pomrse konce ekipi Zemuna. Za Pale će nastupati Aleksandar Ašanin, Miroslav Kovač, Nikola Pilindavić i Darko Rističević, dok će Tbilisi predstavljati Mikheil Berishvili, Revazi Chachanidze, Giorgi Korsantia i Zura Machaladze. 

U drugoj kvalifikacionoj grupi naći će se Colorado City i čak dve srpske ekipe, Vrbas Avai i Armageddon iz Smederevske Palanke. Avai je ove sezone pojačan sjajnim Ivanom Popovićem, a uz njega će biti i iskusni Danilo Mijatović, Marko Branković i Nikola Vujović. Ekipa se trenutno nalazi na 11. poziciji FIBA rang liste najboljih svetskih timova, a skoro je učestvovala na challeneger-u Raudondvaris, na kojem je zauzela trećo mesto. Nedavno su basketaši Avaija osvojili Lipik i turnir u Rumuniji, a plasman na finale prvenstva Srbije je odavno obezbeđen. Iako takmičenje kreće iz kvalifikacija, Vrbas važi za sjajnu ekipu i tim koji može svakoga da iznenadi. Njihov protivnik u kvalifikacionoj grupi, Armageddon je relativno nova ekipa, ali ekipa koja trenutno dominira na domaćim turnirima. Ponovili su uspeh Zemuna, te su prethodnog vikenda osvojili tri domaća turnira i potvrdili plasman na završni turnir. Boje ekipe iz Smederevkse Palanke braniće Zlatan Omanović, Darko Rnić, Jovan Antić i Edin Vesković. Treći učesnik ove kvalifikacione grupe je američka ekipa Colorado City, koja nije međđu 30 najboljih, a predstavljaće ih Taylor Braun, Sanjay Lumpkin, Jonathan Octeus i Taaj Ridley.

Dve ekipe koje prođu kvalifikacije naći će se u Grupama C i D, gde ih čekaju Amsterdam i Lozana, odnosno Ljubljana i Kranj. U sjajnoj konkurenciji timovi će imati priliku da se bore za slot za masters u Pragu, kao i novčanu nagradu u iznosu od 15.000,00 dolara. Nema sumnje da nas očekuje velika borba, a nama preostaje da uživamo u basketaškom spektaklu.

Raspored kvalifikacionih utakmica: 

Subota:

15.00 Zemun – Pale

15.25 Avai – Colorado City

15.50 Tbilisi – Pale

16.15 Armageddon – Colorado city

16.40 Zemun – Tbilisi

17.05 Avai – Armageddon