Marko Milaković: Dok se stara ekipa ne probudi, Detelinara je na pauzi

0
Foto: twitter.com/mare_kyuubi

Protekle sezone, na srpsku basketašku scenu pojavile su se nove ekipe, sastavljene od mladih igrača, koje su unele osveženje i određene promene u rezultatskom poretku. Svoj povratak među najboljim domaćim timovima imala je i novosadska Detelinara, a dobre partije u zeleno belom dresu, Marku Milakoviću su obezbedile i učešće sa reprezentacijom do 23 godine na Svetskom prvenstvu. Ipak, ove godine, Detelinara će biti na pauzi, a Milaković, koji je takođe igrao i Japansku 3×3 ligu, je nakon raznovrsne sezone, sumirao utiske za naš sajt.

Sezona je za njega bile veoma duga i uspešna.  Prvi turnir igrao je u dresu Detelinare u Kragujevcu, dok je na poslednjem u sezoni, početkom decembra, u okviru kampa u Kini, trijumfovao na mini turneji, sa timom Karaburma.

Japan je za mene jedno lepo i pozitivno iskustvo. Igranje za njihovu ekipu bilo je za mene nešto novo, što do sad nisam iskusio, a bila mi je želja. Basket se u Japanu još uvek razvija, ali oni mnogo ulažu, vole i cene taj sport. Turniri su im na zavidnom nivou”.

Foto: twitter.com/mare_kyuubi

Prvi turnir u Japanu, igrao je tokom jula za ekipu Brex.exe, a zatim je sa timom Utsunomiya učestvovao na mastersu u istoimenom gradu, ipak sličnosti između igranja tamo i u Srbiji, gotovo i da nema.

Igranje za Detelinaru je bilo dosta različito sa igrom u Japanu. Za Detelinaru smo mi sami morali da se organizujemo, finasiramo i sam fokus nije bio na treniranju, dok sam u Japanu video kako je biti u timu gde ti je obezbeđeno sve, od sale do fizioterapeuta”.

Tokom leta, srpska reprezentacija do 23 godine učestvovala je na Mediteranskim igrama, gde je osvojila peto mesto i Svetskom prvenstvu, na kom je stala u grupnoj fazi. Rezultati kojima Milaković nije zadovoljan.

Foto: 3x3serbia

Reprezentacija  U23, za koju sam igrao ove godine, nije donela dobre rezultate. Na oba prvenstva imali smo poteškoće oko sastavljenja tima. Zbog košarkaških klubova dosta igrača nije pušteno da igra 3×3, jer igraju i jedno i drugo. Što se tiče U23 reprezentacije nije bilo ni treninga ni priprema, dok je u mlađim kategorijama sve to organizovano i treba jos više da se razvija da bi sve selekcije imale dobre rezultate. Neophodno je da košarkaški klubovi budu na profesionalnom nivou i dopuste svojim igračima da se pokažu i ostvare rezultat za reprezentaciju, isto tako su neophodni treninzi i hemija u timu”.

Milaković je paralelno sa basketom, pre dve godine igrao i košarku, u novosadskoj Vojvodini, te se osvrnuo i na prednosti i mane, koje nosi igranje na oba terena.

Meni ne može da odmogne nikako, sport kao sport je veoma različit, ali su segmenti isti. U basketu više napreduješ individualno i stičeš više samopouzdanja. Trenutno sam okrenut košarci, ali imam planove i u basketu, koji će se, nadam se ostvariti

Foto: facebook.com/3x3Detelinara/

Detelinara je tokom sezone često menjala sastav, a najkonstantniji su bili Marko Milaković, Nikola Šućov, Luka Stefanović i Lazar Popović. Startovali su 11. mestom u Kragujevcu, a samo dan kasnije su bili najbolji na Urban basketball challengeru. Zatim je usledilo i treće mesto u Sremskoj Mitrovici, a i titula na satelitu u Slovačkoj. U Lapovu su bili drugi, na još jednom satelitu, u Bosni i Hercegovini deveti, a treće mesto im je pripalo u Kosovskoj Mitrovici.

Detelinara je prošle sezone imala odlične rezultate, s obzirom da smo se tek prošle godine susreli sa basketom. Po završetku basketaške sezone, neki od igrača, okrenuli su se košarci i zbog klubova nije im bilo dopušteno da igraju, i u tom trenutku nismo imali tim za nastavak sezone koja je za nama. S obzirom da smo tek prošle godine ušli u svet basketa, uglavnom smo igrali turnire po Srbiji, gde smo samo jednom obezbedili Challenger u Sibiu i bili treći. Naravno ciljevi su nam bili visoki, ali nismo imali sponzora i sredstva za tako nešto veće. Detelinara je trenutno na pauzi i sledeće godine se neće pojavljivati na turnirima. Sve dok se stara ekipa ne probudi!“